قرص کافئین یکی از مکملهایی است که برای افزایش انرژی و بهبود تمرکز از آن استفاده میشود. البته قرصهای حاوی کافئین فواید دیگری نیز دارند که از آن جمله میتوان به چربی سوزی، ریکاوری عضلات، بهبود عملکرد مغز، کاهش احتمال ابتلا به بیماریها و افزایش رشد مو اشاره کرد. از همین رو قرصهای کافئین توسط برندهای مختلف و در دوزهای متفاوت در بازار دارویی وجود دارد و به عنوان یک مکمل انرژی زا مورد استفاده قرار میگیرد. اما آیا استفاده از این قرصها ایمن و بیخطر است؟ در این مقاله از مجله سلامت مفیدطب در مورد عوارض قرص کافئین و مضراتی که ممکن است در اثر استفاده طولانی مدت ایجاد کند، صحبت میکنیم.
عوارض قرص کافئین چیست؟
بسته به نوع برند مکمل، مقدار کافئین موجود در هر قرص ممکن است متفاوت باشد. اما به طور معمول در هر قرص کافئین، ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیگرم کافئین وجود دارد که این مقدار، از کافئین موجود در یک فنجان قهوه بیشتر است. طبق بررسیهای انجام شده و نظر FDA، افرادی که مشکل خاصی نداشته باشند و به قهوه حساسیت ندارند، میتوانند روزانه تا ۴۰۰ میلیگرم کافئین مصرف کنند. این مقدار کافئین در اغلب موارد ایمن بوده و عارضه جانبی خاصی به همراه ندارد.
با این حال توصیه میکنیم، اگر قصد مصرف روزانه قهوه یا قرص کافئین را دارید، از دوزهای کم و متوسط استفاده کنید. مصرف بیش از حد کافئین میتواند مضراتی برای شما ایجاد کند. در ادامه با موارد معمول عوارض قرص کافئین در دوزهای بالا آشنا میشویم:
افزایش ضربان قلب
این عارضه برای همه اتفاق نمیافتد، اما برای برخی افراد این احتمال وجود دارد که پس از مصرف کافئین بیش از اندازه، دچار افزایش ضربان قلب شوند. اگر شما هم بعد از خوردن قهوه و یا قرص کافئین، ضربان قلبتان افزایش پیدا میکند و به اصطلاح تپش قلب میگیرید، مصرف را قطع کرده و با پزشک مشورت کنید.
بالا رفتن فشار خون
یکی دیگر از عوارض قرص کافئین که ممکن است برای برخی افراد اتفاق بیفتد، بالا رفتن فشار خون است. مصرف کافئین در دوزهای بالا این احتمال را ایجاد میکند که افزایش فشار خون را به دنبال داشته باشد. به خصوص اشخاصی که به ندرت از کافئین استفاده میکنند، احتمال بیشتری وجود دارد که دچار این عارضه بشوند.
افزایش اضطراب
درست است که با مصرف دوز کم و متوسط کافئین، هوشیاری، انرژی و تمرکز بیشتر میشود، اما دوزهای بالای آن ممکن است باعث افزایش اضطراب و احساس عصبانیت در فرد شوند. یک مطالعه روی مردانی که روزانه حدود ۳۰۰ میلیگرم کافئین استفاده میکردند، نشان داد که نسبت به سایر افراد اضطراب بیشتری دارند.
مشکلات خواب
بیشتر افراد از قهوه و یا دیگر محصولات حاوی کافئین برای افزایش هوشیاری و دیرتر به خواب رفتن در موقعیتهای خاص استفاده میکنند. اما مقدار مصرف آن باید مناسب باشد. چرا که مصرف زیاد کافئین میتواند باعث بروز اختلالات خواب شود. بهتر است بعد از غروب آفتاب، از مصرف قهوه یا قرص کافئین پرهیز کنید تا خواب خوبی داشته باشید.
مشکلات گوارشی
مصرف مناسب کافئین میتواند حرکات و عملکرد روده را بهبود دهد. اما در صورتی که بیش از حد مصرف شود، میتواند موجب شل شدن مدفوع و اسهال شود. همچنین یکی دیگر از عوارض قرص کافئین یا قهوه که برای برخی افراد اتفاق میافتد، رفلاکس معده است. حتی بعضی اشخاص بعد از خوردن مقادیر بالای کافئین دچار حالت تهوع و استفراغ میشوند.
تکرر ادرار
مصرف کافئین زیاد باعث تکرر ادرار میشود. البته این عارضه را نمیتوان جزو عوارض قرص کافئین در نظر گرفت. این مسئله بیشتر مربوط به نوشیدنیهای حاوی کافئین است.
عادت به کافئین
درست است که مصرف قرص کافئین یا خوردن قهوه فواید زیادی برای بدن دارد. مکملهای کافئین میتوانند باعث افزایش انرژی، چربی سوزی بیشتر، بهبود عملکرد مغز و افزایش تمرکز، ریکاوری عضلات و کاهش احتمال ابتلا به برخی بیماریها شوند. اما توجه داشته باشید که مواد شیمیایی موجود در کافئین، مغز را تحریک کرده و موجب میشود فرد مصرفکننده به خوردن آن عادت پیدا کند. البته نمیتوان گفت کافئین اعتیاد آور است، اما مطالعات نشان میدهد، معمولا افراد به نوشیدنیهای حاوی کافئین وابستگی پیدا میکنند.
معرفی بهترین قرصهای کافئین و عوارض آنها
در این بخش قصد داریم دو نمونه از بهترین قرصهای کافئین موجود در داروخانهها را به شما معرفی کنیم. همچنین شما را با فواید و عوارض این قرصها آشنا خواهیم کرد.
فواید و عوارض قرص کافئین ۲۰۰ یوروویتال
این قرص محصولی از برند یوروویتال است که در ایران تحت لیسانس Euro OTC Pharma UK Ltd کشور آلمان تولید میشود. هر عدد قرص کافئین ۲۰۰ یوروویتال تامین کننده ۲۰۰ میلی گرم کافئین میباشد که این میزان معادل دو فنجان قهوه است. از مهمترین موارد مصرف قرص کاقئین یوروویتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به تقویت عملکرد سیستم عصبی مرکزی و افزایش میزان هوشیاری
- کمک به افزایش انرژی بدن
- کمک به افزایش سوخت و ساز بدن و چربی سوزی
- کمک به کاهش خستگی و درد عضلانی
مقدار مصرف قرص کافئین ۲۰۰ یوروویتال برای بزرگسالان، روزانه یک عدد همراه با غذا و آب کافی توصیه میشود. در مورد عوارض قرص کافئین یوروویتال باید گفت، در صورتی که مطابق با میزان تعیینشده استفاده شود، عوارضی ایجاد نخواهد کرد. اما توجه داشته باشید که مصرف این فرآورده در افراد مبتلا به فشار خون بالا و افراد مبتلا به بیماریهای قلبی توصیه نمیشود.
فواید و عوارض قرص کافئین ۲۰۰ کارن
قرص کافئین ۲۰۰ کارن یکی از شناختهشدهترین مکملهای کافئین است که خصوصا برای کاهش وزن بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین موارد مصرف و ویژگیهای قرص کافئین کارن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به افزایش هوشیاری
- تحریک لیپولیز (چربی سوزی)
- افزایش قدرت انقباضی عضله
- افزایش VO2max (حداکثر ظرفیت هوازی فرد)
- کاهش درد عضلانی
- کاهش خستگی
- فاقد گلوتن
قرص کافئین کارن نیز باید روزانه یک عدد مصرف شود. در مورد عوارض قرص کافئین ۲۰۰ کارن باید گفت احتمال بروز علائمی همچون بیخوابی، بیقراری، تغییرات رفتاری، تحریکپذیری و افزایش ضربان قلب برای برخی افراد وجود دارد. توجه داشته باشید از آن جایی که مصرف مقادیر بالای کافئین مسمومیت زا میباشد، از مصرف همزمان دو قرص خودداری نموده و در مصرف همزمان قرص و خوراکیهای حاوی کافئین مانند نوشابههای انرژیزا، قهوه، چای و شکلات احتیاط کنید.
همچنین زنان باردار و شیرده، بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی، دیابت، گلوکوما، پوکی استخوان و بیمارانی که داروی خاص مصرف میکنند، قبل از مصرف این محصول باید با پزشک خود مشورت نمایند.
جمع بندی
این مقاله از مجله سلامت مفیدطب به بررسی عوارض قرص کافئین اختصاص یافت. با مطالعه این مطلب متوجه خواهید شد که قرصهای کافئین و نوشیدنیهای حاوی کافئین از جمله قهوه، به موازات اثرات مطلوب و فواید زیادی که میتوانند برای بدن داشته باشند، در صورت مصرف بیش از اندازه میتوانند عوارض و مضراتی نیز به دنبال داشته باشند. بدیهی است این عوارض برای همه افراد اتفاق نمیافتد، با این حال بهتر است جهت جلوگیری از هرگونه خطری، قرص کافئین را دقیقاً مطابق با مقدار توصیهشده مصرف کنید. همچنین اگر به فشار خون بالا و یا بیماریهای قلبی مبتلا هستید، از مصرف قرص کافئین خودداری کنید.
توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمیشوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید