بهترین قرص برای گرفتگی صدا؛ معرفی داروها و درمان‌ها برای بهبود سریع

قرص برای گرفتگی صدا
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

گرفتگی صدا یا دیسفونی (Dysphonia) یک مشکل شایع است. هنگامی که صدای فرد، خشن، زبر یا خفه به نظر می‌رسد، یا اینکه ضعیف‌تر، یا به صورت غیرطبیعی بلندتر یا آرام‌تر شنیده می‌شود، این وضعیت به عنوان گرفتگی صدا شناخته می‌شود. علل زیادی می‌توانند سبب گرفتگی صدا شوند، اما به ندرت این مشکل نشانه یک بیماری جدی است. در این مقاله از مجله سلامت داروخانه آنلاین مفیدطب، پس از بررسی دلایل بروز این مشکل، به معرفی بهترین گزینه‌های قرص برای گرفتگی صدا می‌پردازیم و همچنین درمان های خانگی برای بهبود سریع‌تر آن را پیشنهاد می‌دهیم. با ما همراه باشید.

دلایل گرفتگی صدا

گرفتگی صدا زمانی است که صدای فرد مبتلا، خشن، خش دار، خفه یا همراه با صدای نفس به نظر می‌رسد. علائم گرفتگی صدا ممکن است بر بلندی صدای فرد یا زیر و بمی آن تأثیر گذارد. علت‌های مختلفی می‌توانند سبب گرفتگی صدا شوند، اما معمولاً نشانۀ بیماری جدی نیست.

گرفتگی صدا بسیار شایع است. حدود یک نفر از هر سه نفر در طول زندگی خود این مشکل را تجربه می‌کند. این حالت در افرادی که سیگار می‌کشند و کسانی که صدایشان را در حرفۀ خود استفاده می‌کنند مانند معلمان، خوانندگان، بازیگران، نمایندگان فروش و کارکنان مراکز تماس، بیشتر دیده می‌شود.

برای درک علت گرفتگی صدا، دانستن نحوه عملکرد صدا می‌تواند مفید باشد. صدای شما به کمک تارهای صوتی (vocal cords) و حنجره (larynx) ایجاد می‌شود. حنجره در بالای نای قرار دارد و نای حنجره را به ریه‌ها متصل می‌کند. تارهای صوتی، دو بافت پرده‌مانند هستند که درون حنجره قرار دارند و باز و بسته می‌شوند. هنگامی که صحبت می‌کنیم، هوای خارج‌شده از ریه‌های ما تارهای صوتی را به ارتعاش درمی‌آورد و امواج صوتی ایجاد می‌کند. هر چیزی که بر تارهای صوتی و حنجرۀ شما تأثیر بگذارد، می‌تواند باعث گرفتگی صدا شود، از جمله:

  • لارنژیت: شایع‌ترین علت گرفتگی صدا، لارنژیت است و زمانی رخ می‌دهد که آلرژی، عفونت‌های دستگاه تنفسی فوقانی یا عفونت‌های سینوسی باعث تورم تارهای صوتی می‌شوند.
  • استفاده بیش از حد یا نامناسب از صدا
  • افزایش سن
  • بیماری رفلاکس معده (GERD)
  • خونریزی تار صوتی
  • ندول، کیست و پلیپ صوتی
  • فلج تارهای صوتی
  • پاپیلوماتوز تنفسی عودکننده
  • دیسفونی اسپاسمودیک
  • دیسفونی تنشی
  • بیماری‌ها و اختلالات عصبی
  • سرطان
گرفتگی صدا لارنژیت
شایع‌ترین علت گرفتگی صدا لارنژیت (التهاب حنجره) است.

درمان گرفتگی صدا

درمان به علت اصلی گرفتگی صدا بستگی دارد که در جدول زیر خلاصه ای از این روش ها بر اساس علت را مشاهده می‌کنید:

علت گرفتگی صدا درمان
خونریزی تارهای صوتی یا دیسفونی تنشی عضلانی استراحت دادن به صدا یا گفتاردرمانی با متخصص گفتاردرمانی (SLP).
سرماخوردگی و عفونت‌های سینوسی داروهای بدون نسخه (OTC) یا آنتی‌بیوتیک‌ها برای عفونت‌های باکتریایی.
لارنژیت آنتی‌بیوتیک یا کورتیکواستروئیدها.
رفلاکس معده (GERD) آنتی‌اسیدها، مهارکننده‌های پمپ پروتون و یا تغییرات در سبک زندگی.
ندول‌ها، کیست‌ها، پلیپ‌ها و پاپیلوم‌های صوتی جراحی و یا گفتاردرمانی.

در بخش بعدی به طور دقیق‌تر دربارۀ داروها و انواع قرص برای گرفتگی صدا می‌خوانید.

انواع دارو و قرص برای گرفتگی صدا

دو قرصی که در ادامه معرفی می‌کنیم، کاملا گیاهی هستند و تاثیر خوبی بر گرفتگی صدا دارند. سپس با داروها و قرص های شیمیایی که برای رفع این مشکل مناسبند، آشنا می‌شوید.

قرص مکیدنی لیکوفار گل دارو

قرص لیکوفار یک داروی خلط آور و ضد سرفه بوده که برای درمان سرماخوردگی، التهاب گلو و سرفه های خشک بسیار مؤثر می باشد. در این داروی گیاهی از عصارۀ شیرین بیان و اکالیپتوس استفاده شده است.

شیرین بیان از جمله گیاهانی است که در پزشکی به داشتن اثر ضد التهابی، خلط آور و ضد ویروس مشهور می‌باشد. اکالیپتوس نیز دارای اثرات خلط آور، ضدعفونی کننده و ضد التهاب است. در نتیجه لیکوفار یکی از گزینه‌های ایده‌آل قرص برای گرفتگی صدا محسوب می‌شود.

مشاهده و خرید قرص لیکوفار برای گرفتگی صدا

قرص لیکوفار
لیکوفار، قرص مکیدنی برای گرفتگی صدا

قرص مکیدنی آلتادین دینه

قرص آلتادین یک قرص مکیدنی است که می‌توان آن را جزو دستۀ بهترین قرص برای گرفتگی صدا محسوب کرد. این محصول با استفاده از گیاه ختمی، عصاره تام شیرین بیان و اسانس نعنا تهیه شده و التهاب و گرفتگی صدا را بهبود می‌دهد.

این قرص مکیدنی گیاهی اثرات خلط آور دارد. قرص آلتادین همچنین با مرطوب کردن مجاری تنفسی، به بهبود سریع‌تر مشکلاتی مثل گلودرد، سرفه و سوزش گلو نیز کمک می‌کند.

همانطور که اشاره کردیم، شیرین بیان به خواص آرام‌بخش و ضدالتهاب شناخته شده و می‌تواند به کاهش التهاب در تارهای صوتی کمک کند. اسانس نعنا به خاطر اثرات خنک‌کننده‌اش، می‌تواند تحریک گلو و گرفتگی صدا را کاهش دهد.

مشاهده و خرید قرص آلتادین برای گرفتگی صدا

قرص آلتادین
آلتادین موثر در رفع گرفتگی صدا

قرص ها و داروهای شیمیایی برای گرفتگی صدا

اگر گلودرد یا التهاب حنجره باعث از دست دادن صدای شما شده است، یک مسکن بدون نسخه می‌تواند به کاهش التهاب کمک کند و اگر گلوی شما درد می‌کند، آن را تسکین دهد.

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن می‌توانند درد و تورم را کاهش دهند و همین ممکن است به بهبود علائم شما کمک کند.

با پزشک درباره مناسبترین گزینۀ تجویزی قرص برای گرفتگی صدا مشورت کنید. اگر به دلیل عفونت یا وضعیت سلامتی دیگر صدای خود را از دست داده‌اید، پزشک ممکن است دارویی تجویز کند تا به بهبود شما یا تسکین علائم کمک کند. این داروها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • آنتی‌بیوتیک‌ها، اگر عفونت باکتریایی باشد (مثل آموکسی‌سیلین و آزیترومایسین)
  • داروهای ضدقارچ، اگر عفونت قارچی باشد (مانند فلوکونازول و کلوتریمازول)
  • داروهایی مانند اکسپکتورانت‌ها برای رقیق کردن مخاط (مثلا گایافنزین یا داروهای گیاهی حاوی خلط آورها مانند عصاره پیچک)
  • آنتی‌هیستامین‌ها، اگر به علت آلرژی و قطره بینی باشد (مانند ستیریزین یا لوراتادین)
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون یا درمان‌های دیگر، اگر علت رفلاکس اسیدی باشد (مثلا امپرازول یا فاموتیدین)

داروهای کورتیکواستروئید

کورتیکواستروئیدها داروهای تجویزی هستند که به کاهش التهاب کمک می‌کنند. اگر کار شما به صحبت کردن یا آواز خواندن وابسته است، پزشک ممکن است یک دوره کوتاه استروئیدها را برای تسریع در بهبودی در نظر بگیرد. این موضوع به علتِ بروز علائم شما بستگی دارد. این داروها معمولاً زمانی که نیاز به درمان سریع گرفتگی صدا باشد (مثلا در خوانندگان یا سخنرانان) استفاده می‌شوند. دو مورد زیر جزو داروهای متداول برای این مشکل هستند:

  • پردنیزون: یک کورتیکواستروئید خوراکی معمول که التهاب را کاهش می‌دهد و به بازیابی سریع صدا کمک می‌کند.
  • دگزامتازون: گزینه دیگری از کورتیکواستروئیدها که اغلب در موارد شدیدتر تجویز می‌شود.

اما این داروها نباید به‌عنوان راهی برای اجتناب از استراحت صوتی استفاده شوند، حتی اگر شغل شما به آن وابسته باشد. چرا که کورتیکواستروئیدها ممکن است علائم را پنهان کنند و در طولانی‌مدت آسیب بیشتری به صدای شما وارد کنند.

توجه داشته باشید که کورتیکواستروئیدها با عوارض جانبی همراه هستند (از جمله تحریک گلو و بینی) و نباید به‌طور روتین تجویز شوند. این داروها ممکن است برای همه مناسب نباشند.

درمان خانگی برای گرفتگی صدا و راهکارهای دیگر

در ادامه درمان های خانگی و راهکارهای مفید برای گرفتگی صدا و التهابات ناشی از لارنژیت را ارائه می‌دهیم. توصیه می‌کنیم در صورت تداوم علائم، توصیه می‌شود به پزشک مراجعه کنید.

استراحت دادن به صدا:

پرهیز از صحبت کردن یا استفاده کمتر از صدا به بهبودی تارهای صوتی و رفع گرفتگی صدا کمک می‌کند. اگر نیاز به صحبت دارید، صدای خود را در ولوم معمولی حفظ کنید.

اجتناب از زمزمه کردن:

زمزمه باعث کشش بیشتر تارهای صوتی و فشار بر آن‌ها می‌شود. به‌جای زمزمه، با صدای طبیعی و ولوم پایین صحبت کنید.

مصرف مایعات گرم:

مایعات گرم مثل چای با عسل، سوپ و آبگوشت به آرامش گلو و کاهش التهاب کمک می‌کنند و باعث رقیق شدن مخاط می‌شوند؛ از این طریق در درمان سریع گرفتگی صدا موثر هستند.

غرغره آب‌نمک:

آب‌نمک گرم به مرطوب نگه‌داشتن گلو و کاهش التهاب کمک می‌کند. یک قاشق چای‌خوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کرده و چند بار در روز غرغره کنید.

استفاده از قرص‌های مکیدنی برای گرفتگی صدا:

قرص‌های حاوی عسل به دلیل خاصیت ضدباکتری و ضدالتهاب به مرطوب‌نگه‌داشتن گلو کمک می‌کنند. قرص های لیکوفار و آلتادین که در بخش قبلی معرفی کردیم، برای این منظور بسیار کمک‌کننده هستند.

بخور آب گرم:

بخور آب گرم می‌تواند تارهای صوتی را مرطوب کرده و گرفتگی صدا را کاهش دهد. می‌توانید از دوش آب گرم یا دستگاه بخور برای این کار استفاده کنید.

استفاده از دستگاه رطوبت‌ساز:

رطوبت هوا باعث جلوگیری از خشکی و التهاب در تارهای صوتی می‌شود و به بهبود سریع‌تر گرفتگی صدا کمک می‌کند.

پرهیز از مواد محرک:

آلودگی هوا، دود سیگار و مواد شیمیایی باعث تحریک گلو می‌شوند. در زمان آلودگی هوا در فضای بسته بمانید و از مواد شیمیایی مضر پرهیز کنید.

اجتناب از سیگار و الکل:

دود سیگار و الکل می‌توانند تارهای صوتی را خشک کرده و رفع گرفتگی صدا را به تأخیر بیاندازند.

تغییرات رژیم غذایی:

در صورت داشتن رفلاکس معده، از مصرف غذاهای چرب، اسیدی، شکلات، کافئین، سیر و آدامس خودداری کنید.

عسل
مایعات گرم مثل چای با عسل می‌تواند به رفع گرفتگی صدا کمک کند.

چه زمانی باید نگران گرفتگی صدا باشیم؟

بیشتر موارد گرفتگی صدا به دلیل استفاده بیش از حد از صدا و یا لارنژیت ایجاد می‌شود و به‌طور خود به خودی یا با درمان های خانگی و قرص های گیاهی مثل آلتادین و لیکوفار برطرف می‌شود. (قبل از مصرف، بروشور محصولات را بخوانید و از تداخلات دارویی و منع مصرف آن مطلع شوید.)

با این حال، اگر گرفتگی صدای شما به مدت سه هفته یا بیشتر ادامه یافت یا علائم نگران‌کننده دیگری وجود داشت، باید با یک متخصص (گوش، حلق و بینی) مشورت کنید.

در صورت بروز علائم زیر بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:

  • هنگام صحبت کردن یا بلعیدن احساس درد می‌کنید.
  • در تنفس یا بلع مشکل دارید.
  • خون سرفه می‌کنید.
  • در گردن خود یک توده احساس می‌کنید.
  • صدای خود را به‌طور کامل از دست داده‌اید.

توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمی‌شوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.

بیشتر بخوانید

به اشتراک گذاری این مقاله :

Telegram
WhatsApp
LinkedIn

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط