ارتباط ملاتونین و افسردگی؛ دوست یا دشمن؟!

ارتباط ملاتونین و افسردگی
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

ملاتونین هورمونی است که به تنظیم ساعت بدن شما کمک کرده و مکمل‌های آن در جهت رفع برخی از انواع شایع بی خوابی مورد استفاده قرار می‌گیرد. قرص ملاتونین که از این هورمون طبیعی تهیه می‌شود، دارای عوارض جانبی بسیار کمتری نسبت به سایر داروهای خواب آور است که همین مسئله آن را بسیار مورد توجه قرار می‌دهد. برخی مطالعات نشان داده که ملاتونین می‌تواند به کاهش علائم افسردگی کمک کرده و افراد دارای افسردگی می‌توانند برای بهبود مشکل خواب خود از این مکمل استفاده کنند. اما از سوی دیگر برخی تحقیقات بیانگر این است که یکی از عوارض جانبی احتمالی قرص ملاتونین، احساس موقت افسردگی است. اینجاست که در مورد ارتباط بین ملاتونین و افسردگی ابهامات زیادی به وجود می‌آید. در این مقاله از مجله سلامت مفیدطب به طور کامل این مسئله را مورد بررسی قرار می‌دهیم. با ما همراه باشید تا سوالاتتان در مورد ارتباط ملاتونین و افسردگی حل شود.

ملاتونین چیست و مکمل‌های آن چه کاربردی دارند؟

ملاتونین هورمونی است که در غده صنوبری یا پینه آل مغز شما تولید می‌شود. این هورمون توسط ساعت اصلی بدن شما که در هسته سوپراکیاسماتیک یافت می‌شود کنترل می‌گردد. در طول روز، سطح ملاتونین شما پایین است. اما با تاریک شدن هوا، اعصاب بینایی سیگنال‌هایی را به ساعت اصلی می‌فرستند که به مغز سیگنال می‌دهد تا شروع به تولید ملاتونین کند. همین افزایش ملاتونین در خون است که باعث می‌شود احساس خواب‌آلودگی می‌کنید و ساعت خواب شما شروع شود.

ملاتونین به دلیل توانایی تنظیم چرخه خواب و بیداری، به مکملی محبوب برای بهبود خواب و درمان مسائل مختلف مرتبط با بی خوابی تبدیل شده است. قرص‌های ملاتونین در دوزهای ۳، ۵ و ۶ میلی‌گرم در داروخانه‌ها وجود دارد. پزشکان در موارد مختلفی ممکن است قرص ملاتونین را تجویز کنند که برخی از آن‌ها شامل موارد زیر می‌شود:

  • جت لگ (تغییر ساعت مغز بر اثر عواملی مانند مسافرت هوایی)
  • بی‌خوابی‌های شبانه
  • مشکل سخت به خواب رفتن
  • اختلال خواب شیفت کاری
  • اختلال فاز خواب تاخیری
  • اختلال خواب ریتم شبانه روزی
  • اختلالات خواب و بیداری

برای خرید انواع قرص ملاتونین در دوزهای مختلف و از معتبرترین برندها، می‌توانید روی لینک زیر کلیک کنید:

خرید قرص ملاتونین

اما آیا این اثرات می‌تواند بر علائم افسردگی نیز تأثیر بگذارد؟ در ادامه مقاله به بررسی رابطه ملاتونین و افسردگی می‌پردازیم.

آیا ملاتونین می‌تواند باعث افسردگی شود؟

هیچ مدرکی مبنی بر اینکه ملاتونین باعث ایجاد افسردگی در افراد بدون سابقه آن بشود وجود ندارد. بررسی سال ۲۰۱۶ از تحقیقات اخیر ملاتونین، هیچ اثر منفی جدی مرتبط با استفاده از ملاتونین را نشان نداد. اما برخی افراد پس از مصرف قرص ملاتونین، عوارض جانبی کمی را تجربه می‌کنند. معمولاً این عوارض شامل سرگیجه خفیف، حالت تهوع یا خواب آلودگی است. اما در موارد کمتر رایج، برخی از افراد، گیجی، تحریک پذیری و افسردگی کوتاه مدت را تجربه کرده‌اند.

با توجه به تحقیقات انجام‌گرفته تاکنون، به نظر می‌رسد اتفاق نظر بر این است که مصرف ملاتونین می‌تواند باعث علائم موقت افسردگی شود. اما باعث نمی‌شود کسی علائم طولانی‌مدت مشخصی از تشخیص اختلال افسردگی اساسی را نشان دهد.

قرص ملاتونین برای افسردگی
نتیجه تحقیقات در مورد اینکه ملاتونین می‌تواند تاثیرات منفی بر افسردگی بگذارد و یا علائم آن را کاهش دهد، هنوز قطعی و مشخص نیست.

آیا ملاتونین می‌تواند افسردگی را بدتر کند؟

ارتباط بین ملاتونین و افسردگی به طور کامل شناخته نشده است. یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۰۲ نشان می‌دهد که افراد مبتلا به افسردگی ممکن است سطوح بالاتری از ملاتونین داشته باشند. همچنین یک بررسی در سال ۲۰۰۶ از مطالعات متعدد نشان می‌دهد که مغز افراد مبتلا به افسردگی، اغلب در شب ملاتونین بیشتری تولید می‌کند.

به یاد داشته باشید، ملاتونین به بدن شما کمک می‌کند تا برای خواب آماده شود. این مسئله باعث می‌شود احساس انرژی کمتری داشته باشید که این نیز یکی از علائم رایج افسردگی است. اگر “انرژی کم” را به عنوان یک علامت افسردگی تجربه می‌کنید، مصرف ملاتونین به طور بالقوه می‌تواند آن را بدتر کند.

گفتیم که احساس کوتاه مدت افسردگی یک عارضه جانبی نادر اما احتمالی ملاتونین است، با این حال مشخص نیست که آیا این امر باعث بدتر شدن علائم در فردی که قبلاً مبتلا به افسردگی شده است، می‌شود یا خیر. به علاوه، اکثر افرادی که ملاتونین مصرف می‌کنند، (چه کسانی که افسردگی دارند و چه افراد بدون افسردگی) این عارضه جانبی را تجربه نمی‌کنند.

آیا ملاتونین می‌تواند به علائم افسردگی کمک کند؟

تا این قسمت از مقاله در مورد ارتباط ملاتونین و افسردگی صحبت کردیم که مصرف مکمل‌ و قرص ملاتونین ممکن است در موارد خیلی کم باعث ایجاد احساس زودگذر و موقت افسردگی شود.

اما مطلبی که در این بخش بیان خواهیم کرد، همه چیز را گیج‌کننده‌تر می‌کند! شواهدی وجود دارد که ملاتونین در واقع ممکن است خطر افسردگی را در برخی گروه‌های خاص کاهش دهد و علائم افسردگی را در بعضی گروه‌های دیگر بهبود بخشد.

به عنوان مثال، یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۴ نشان می‌دهد که ملاتونین می‌تواند خطر افسردگی را به مدت سه ماه پس از جراحی سرطان سینه کاهش دهد. همچنین مروری بر هشت کارآزمایی بالینی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که ملاتونین علائم افسردگی را بیشتر از دارونما بهبود می‌بخشد، اما نه به طور قابل توجهی.

یک منبع مورد اعتماد در سال ۲۰۱۸ به طور مشابه نشان داد که ملاتونین به کاهش علائم افسردگی در برخی افراد کمک می‌کند. علاوه بر این، یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۰۶ نشان می‌دهد که ملاتونین ممکن است برای اختلال عاطفی فصلی (SAD)، که شامل افسردگی است که از یک الگوی فصلی پیروی می‌کند، مفید باشد.

با اینکه همه این تحقیقات امیدوارکننده هستند، اما هنوز شواهد کافی برای تأیید اینکه آیا مصرف ملاتونین به علائم افسردگی کمک می‌کند وجود ندارد. برای مشخص شدن ارتباط واقعی ملاتونین و افسردگی به مطالعات بسیار بیشتری نیاز است.

با این حال، اگر افسردگی دارید و متوجه شدید که علائم شما زمانی که به اندازه کافی نمی‌خوابید بدتر می‌شود، ملاتونین ممکن است به شما کمک کند. با اینکه ملاتونین ممکن است به طور مستقیم افسردگی شما را برطرف نکند، اما می‌تواند به شما کمک کند تا در یک برنامه خواب منظم قرار بگیرید، که ممکن است به بهبود برخی از علائم شما کمک کند.

جهت خرید قرص ملاتونین، یکی از کم‌عارضه‌ترین داروهای خواب آور می‌توانید به سایت داروخانه آنلاین مفیدطب مراجعه کنید. در این فروشگاه اینترنتی می‌توانید انواع قرص و شربت خواب آور گیاهی قوی از برندهای پرفروش و معتبر را تنها با چند کلیک تهیه کنید.

خرید شربت خواب آور گیاهی

ترکیب ملاتونین با سایر داروهای افسردگی مجاز است؟

اگر در حال حاضر برای افسردگی تحت درمان هستید، ملاتونین ممکن است ارزش امتحان کردن را در کنار سایر درمان‌های تجویزشده داشته باشد.

اگر داروی افسردگی مصرف می‌کنید و سعی می‌کنید گزینه‌های طبیعی بیشتری مانند قرص ملاتونین را نیز امتحان کنید، مطمئن شوید که این کار را به آرامی و تحت نظارت پزشک خود انجام دهید. قطع ناگهانی داروها، به ویژه داروهای ضد افسردگی، می‌تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند.

مصرف ملاتونین برای افسردگی
اگر از ملاتونین برای تنظیم خواب خود در کنار دیگر داروهای ضد افسردگی خود استفاده می‌کنید، حتما باید تحت نظر پزشک باشید و به علائم خود توجه کنید.

مقدار مصرف ملاتونین برای افسردگی

اگر می خواهید از ملاتونین برای علائم افسردگی استفاده کنید، با دوز کم، معمولا بین ۱ تا ۳ میلی‌گرم شروع کنید. (طبق دستور تجویزی پزشک عمل کرده و همچنین دستورالعمل سازنده روی بسته‌بندی قرص ملاتونین را بررسی کنید.)

همانطور که قرص ملاتونین را مصرف می‌کنید، به علائم خود نیز بسیار دقت داشته باشید. اگر متوجه شدید که ممکن است علائم افسردگی شما بدتر شوند، مصرف ملاتونین را متوقف کنید.

نتیجه ارتباط ملاتونین و افسردگی

در طول مقاله بر این مسئله تاکید کردیم که رابطه بین ملاتونین و افسردگی هنوز نامشخص است. برای برخی از افراد، به نظر می‌رسد ملاتونین می‌تواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند، اما برای بعضی افراد دیگر، می‌تواند اوضاع را بدتر کند. اگر می‌خواهید مکمل‌های ملاتونین را برای افسردگی امتحان کنید، مطمئن شوید که با دوز کم شروع کرده و در حین مصرف به علائم ذهن و بدن خود توجه زیادی داشته باشید.

با اینکه ملاتونین ممکن است به علائم افسردگی کمک کند، اما شواهدی وجود ندارد که ملاتونین به تنهایی بتواند افسردگی را درمان کند. در حین استفاده از ملاتونین، مطمئن شوید که از سایر گزینه‌های درمانی افسردگی خود نیز پیروی می‌کنید. شما می‌توانید از داروهای گیاهی ضد افسردگی و شادی آور نیز استفاده کنید و از مزیت کم‌عوارض بودن آن‌ها بهره ببرید.

خرید داروهای گیاهی ضد افسردگی

هر سوال دیگری در مورد قرص ملاتونین و سایر محصولات داشتید می‌توانید پایین این مقاله و یا در صفحه محصول در سایت داروخانه آنلاین مفیدطب کامنت بگذارید، متخصصین داروساز ما به شما پاسخ خواهند داد.

منبع: healthline.com


  توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمی‌شوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید

بیشتر بخوانید:

به اشتراک گذاری این مقاله :

Telegram
WhatsApp
LinkedIn

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط