گلوتامین یکی از مهمترین اسید آمینهها در بدن است که نقش حیاتی در عملکردهای مختلف دارد. این اسید آمینه نه تنها در بهبود ریکاوری پس از تمرینات ورزشی موثر است، بلکه در بهبود سیستم ایمنی و سلامت عمومی بدن نیز نقش دارد. به همین دلیل مکمل گلوتامین در دنیای سلامت و تناسب اندام، بهویژه در بین ورزشکاران مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله از مجله سلامت داروخانه آنلاین مفیدطب، به بررسی فواید گلوتامین برای بانوان میپردازیم و نکاتی درباره دوز مناسب و نحوه مصرف آن ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.
گلوتامین چیست؟
گلوتامین فراوانترین اسید آمینه (واحد سازنده پروتئین) در خون است. این اسید آمینه منبع انرژی مهمی برای سلولهایی که سریع تکثیر میشوند (مثل سلولهای دستگاه گوارش و سیستم ایمنی) میباشد.
گلوتامین همچنین به عنوان منبع نیتروژن برای بسیاری از واکنشهای بدن عمل میکند.
این اسید آمینه در غذاها یافت میشود و بهعنوان یک مکمل غذایی بدون نسخه نیز به فروش میرسد که ممکن است با نام ال-گلوتامین نیز شناخته شود.
اطلاعات سریع درباره مکمل گلوتامین
- ماده فعال: گلوتامین
- نامهای دیگر: ال-گلوتامین، لووگلوتامید، گلوتامیک اسید آمید
- وضعیت قانونی: مکمل غذایی بدون نسخه
- دوز پیشنهادی: ۲۰ تا ۳۵ گرم در روز
- نکات ایمنی مهم: در دوران بارداری، شیردهی یا برای کودکان سالم به دلیل عدم وجود دادههای ایمنی توصیه نمیشود. این مکمل، ممکن است با داروهای دیابت تداخل داشته باشد.
برای آن که به فواید گلوتامین برای بانوان بپردازیم، خوب است به همۀ خواص این مکمل یعنی کاربردهای عمومی آن نیز اشاره کنیم. در ادامه این موارد را توضیح میدهیم.
بررسی فواید گلوتامین برای بانوان
علاوه بر تحقیقات و تأیید برای بیماری کمخونی داسیشکل و سندرم روده کوتاه، گلوتامین برای چندین کاربرد دیگر نیز مورد مطالعه قرار گرفته است، از جمله عملکرد ورزشی و بهبود سوختگیها.
مانند بسیاری از مکملهای غذایی، تحقیقات در این زمینهها نتایج مختلفی را نشان دادهاند.
در ادامه به آخرین تحقیقات در مورد اثرات گلوتامین اشاره کرده و خواص احتمالی و اثباتشدۀ این مکمل را معرفی میکنیم؛ به این وسیله به موضوع اصلی این مقاله یعنی خاصیت گلوتامین برای بانوان میپردازیم.
گلوتامین در عملکرد ورزش برای خانمها
برخی افراد گلوتامین را برای بهبود عملکرد ورزشی مصرف میکنند. به دلیل نقش گلوتامین به عنوان یک واحد سازنده پروتئین، برخی محققان بررسی کردهاند که آیا مصرف مکمل گلوتامین باعث بهبود افزایش عضله یا عملکرد ورزشی میشود یا خیر.
باید گفت که شواهد کمی از این ادعا حمایت میکند.
در یک مطالعه، ۳۱ نفر در طول شش هفته تمرینات وزنهبرداری، یک گروه گلوتامین و گروه دیگر دارونما مصرف کردند. تا پایان مطالعه، هر دو گروه بهبود در توده عضلانی و قدرت نشان دادند. با این حال، هیچ تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد. مطالعات بیشتری نیز نشان دادهاند که گلوتامین هیچ تأثیری بر توده عضلانی یا عملکرد ورزشی ندارد.
در یک مرور از ۲۵ مطالعه بالینی، گلوتامین بر عملکرد ورزشی، ترکیب بدنی یا سیستم ایمنی تأثیری نداشت. گفتنی است که بر اساس این مرور، گلوتامین ممکن است به کاهش وزن کمک کند. (این اثر احتمالی گلوتامین را در بخش بعدی بیشتر بررسی میکنیم.)
بنابراین این که گلوتامین در بدنسازی و افزایش عضله یا قدرت مفید است یا خیر، نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
اثر گلوتامین در کاهش وزن بانوان
در مورد تاثیر گلوتامین در لاغری، چندین مطالعه ادعا میکنند که ال گلوتامین به کاهش وزن کمک میکند.
در یک مطالعه ششهفتهای، ۶۶ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ به دو گروه تقسیم شدند و به آنها گفته شد که یا روزانه ۳۰ گرم ال گلوتامین مصرف کنند یا دارونما. گروهی که ال-گلوتامین دریافت کردند، بهبود در عوامل خطر ایجاد کننده بیماریهای قلب و عروق و ترکیب بدنی را تجربه کردند.
علاوه بر این، این مطالعه نشان داد که مصرف ال گلوتامین به مدت چهار هفته باعث کاهش وزن بدن و دور کمر نیز شده است.
از سوی دیگر، چندین مطالعه نشان دادهاند که مکمل گلوتامین تأثیری بر کاهش وزن و ترکیب بدنی ندارد.
تحقیقات همچنان در حال انجام است تا مشخص شود آیا مصرف مکمل ال-گلوتامین اثرات مثبتی برای ساخت عضله و کاهش وزن دارد یا خیر.
تاثیر گلوتامین بر ریکاوری بانوان ورزشکار
بر خلاف عدم مشاهده تاثیر گلوتامین بر افزایش توده عضلانی و کمبود شواهد برای اثر آن بر کاهش وزن، برخی تحقیقات گزارش کردهاند که مکملهای گلوتامین ممکن است درد عضلانی را کاهش داده و بهبود ریکاوری بعد از ورزشهای شدید را تسریع کنند.
چندین مطالعه نشان دادهاند که مصرف روزانه ال گلوتامین میتواند زمان ریکاوری عضلات و درد ناشی از تمرینات سنگین را کاهش دهد.
بهنوعی، ال گلوتامین ممکن است با به تأخیر انداختن خستگی به بهبود عملکرد ورزشی کمک کند. اگر خسته نباشید، میتوانید در هنگام ورزش بهتر عمل کنید.
یک مطالعه نشان داد که گلوتامین یا «گلوتامین به همراه کربوهیدرات» میتواند نشانگر خستگی در خون را در طول ۲ ساعت دویدن کاهش دهد.
این ماده همچنین برای تقویت عملکرد ایمنی ورزشکاران مورد استفاده قرار گرفته است، اما نتایج متغیر بوده است.
تحقیقات دیگری نشان دادهاند که افزودن گلوتامین به کربوهیدراتها و برخی اسیدهای آمینه باعث بهبود بازیابی ذخایر گلیکوژن (کربوهیدراتها) در ماهیچه نمیشود.
مهم است توجه داشته باشید که بسیاری از ورزشکاران مصرف پروتئین بالایی در رژیم غذایی خود دارند، به این معنی که ممکن است بدون نیاز به مکملها مقادیر زیادی گلوتامین مصرف کنند.
گلوتامین برای کاهش خستگی در بانوان
گلوتامین یکی از مهمترین اسیدهای آمینه در بدن است که به تأمین انرژی و بازسازی سلولها، بهویژه در بافتهای عضلانی و سیستم ایمنی کمک میکند. خستگی، بهخصوص پس از تمرینات شدید یا استرسهای فیزیکی و روانی، معمولاً ناشی از تجمع آمونیاک در بدن است که میتواند انرژی را در بدن فرد کاهش دهد و احساس خستگی ایجاد کند. گلوتامین از طریق کاهش تولید آمونیاک در بدن، به بهبود انرژی و کاهش خستگی کمک میکند.
خانمها ممکن است به دلیل ویژگیهای هورمونی، فعالیتهای روزمره و تمرینات ورزشی، بیشتر در معرض خستگی قرار گیرند. مطالعات نشان دادهاند که مصرف مکمل گلوتامین پس از تمرینات ورزشی میتواند به کاهش زمان بازسازی عضلات، جلوگیری از تجزیه عضلات و کاهش خستگی کمک کند. بر اساس همۀ این توضیحات، کاهش خستگی را میتوان از فواید گلوتامین برای بانوان ذکر کرد.
تقویت سیستم ایمنی با گلوتامین
یکی از مهمترین وظایف گلوتامین نقش آن در سیستم ایمنی است. گلوتامین برای بانوان و آقایان، یک منبع سوخت حیاتی در سلولهای ایمنی، از جمله گلبولهای سفید خون و برخی از سلولهای رودهای است. با این حال، سطح گلوتامین در خون میتواند به دلیل آسیبهای جدی، سوختگیها یا جراحیها کاهش یابد.
اگر نیاز بدن به گلوتامین بیشتر از توانایی تولید آن باشد، بدن ممکن است از ذخایر پروتئینی مانند ماهیچهها برای آزادسازی بیشتر این اسید آمینه استفاده کند. علاوه بر این، عملکرد سیستم ایمنی ممکن است در صورت کمبود گلوتامین مختل شود.
به همین دلیل، رژیمهای غذایی پُرپروتئین، رژیمهای غذایی سرشار از گلوتامین یا مکملهای گلوتامین اغلب پس از آسیبهای جدی مانند سوختگی تجویز میشوند.
مطالعات همچنین نشان دادهاند که مکملهای گلوتامین ممکن است به بهبود سلامت، کاهش عفونتها و کوتاهتر شدن مدت بستری در بیمارستان پس از جراحی کمک کنند.
علاوه بر این، نشان داده شده است که این مکملها میتوانند بقا را بهبود بخشیده و هزینههای پزشکی را در بیمارانی که در وضعیت بحرانی هستند، کاهش دهند.
با این حال، شواهد قوی برای فواید آن در بزرگسالان سالم وجود ندارد و نیازهای این افراد ممکن است از طریق رژیم غذایی و تولید طبیعی بدن تامین شود.
کاربردهای دیگر گلوتامین در سلامت عمومی بانوان
در ادامه فواید دیگر گلوتامین در شرایط مختلف مربوط به سلامتی بیان میکنیم. در مطالعات ذکر شده، درباره گلوتامین برای بانوان و آقایان لزوماً تمایزی قائل نشدهاند.
سلامت دستگاه گوارش
گلوتامین در دستگاه گوارش نقشهای متعددی ایفا میکند. برای مثال، از سد مخاطی روده محافظت میکند و میتواند از ورود سموم به جریان خون جلوگیری کند.
تاثیر گلوتامین بر بیماریهای مختلف گوارشی مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال، شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد این ماده مفید است.
یک استثنا ممکن است پانکراتیت حاد شدید (التهاب ناگهانی لوزالمعده) باشد. یک مرور مشخص کرد که مصرف گلوتامین به همراه تغذیه از طریق لوله تغذیه، خطرات زیر را کاهش میدهد:
- سندرم اختلال عملکرد چندین ارگان (MODS)
- طول مدت بستری در بیمارستان
- مرگ
بر اساس یک مرور، گلوتامین فقط به میزان کمی موارد زیر را در افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) بهبود بخشید:
- التهاب
- علائم رودهای
- روند بیماری
این نتیجه در روشهای مختلف مصرف گلوتامین (به صورت خوراکی، وریدی یا از طریق لوله تغذیه) برای افراد در بیمارستان و محیطهای خارج از بیمارستان دیده شد. با این حال، محققان پیشنهاد کردند که مشخص نیست آیا این فواید تنها از گلوتامین ناشی میشود یا خیر.
موکوزیت دهانی
موکوزیت دهانی (التهاب و زخمهای دهانی) یکی از عوارض شایع درمانهای سرطان است.
افرادی که به دلیل سرطان سر و گردن تحت درمان با پرتو قرار داشتند و گلوتامین مصرف کردند، زخمهای دهانی کمتری نسبت به کسانی که گلوتامین دریافت نکردند داشتند، اگرچه احتمال بروز موکوزیت یکسان بود. افرادی که گلوتامین مصرف کردند، همچنین نیاز کمتری به داروهای مسکن اپیوئیدی و تغذیه از طریق لوله داشتند.
نتایج مشابهی نیز در زمان بررسی مصرف گلوتامین برای افرادی که تحت درمان با شیمیدرمانی یا پرتودرمانی قرار داشتند، دیده شد. گلوتامین بروز موکوزیت دهانی را کاهش نداد، اما شدت آن را کم کرد.
با این حال، همه دادهها امیدوارکننده نیستند. یک مرور نتیجهگیری کرد که شواهد کافی برای توصیه گلوتامین برای پیشگیری یا درمان موکوزیت دهانی وجود ندارد.
بیماریهای بحرانی
از آنجا که سطح گلوتامین ممکن است در موارد بیماریهای شدید کاهش یابد، چندین مطالعه تأثیرات آن را بر افرادی که به خاطر شرایطی در بیمارستان بستری شدهاند؛ بررسی کردهاند.
گلوتامین معمولاً بهصورت وریدی یا از طریق لوله تغذیه در بیمارستان تجویز میشود.
در مطالعات در این رابطه، نتایج مختلفی دیده شده است، اما به نظر میرسد که به طور کلی مزایای محدودی وجود دارد. مطالعات نشان دادهاند که تنها حدود ۱ نفر از ۳ بیماری که در بخش مراقبتهای ویژه (ICU) بستری میشوند، سطوح پایین گلوتامین دارند.
لازم به ذکر است که مصرف مکمل گلوتامین نباید بهصورت روتین برای بیماران بدحال آغاز شود، مگر برای کسانی که دچار سوختگیهای شدید هستند.
راهنمای مصرف دوز مناسب برای بانوان
از آنجا که گلوتامین یک اسید آمینه است که به طور طبیعی در بدن تولید میشود و در بسیاری از غذاها یافت میشود، نگرانی در مورد مضر بودن آن در مقادیر معمول وجود ندارد.
تخمین زده شده است که یک رژیم غذایی معمولی ممکن است حاوی ۳ تا ۶ گرم گلوتامین در روز باشد، هرچند این مقدار میتواند بر اساس نوع و مقدار غذاهای مصرفشده متفاوت باشد.
مطالعات در مورد مکملهای گلوتامین از دوزهای متنوعی استفاده کردهاند، از حدود ۵ گرم در روز تا دوزهای بالای حدود ۴۵ گرم در روز برای مدت شش هفته. با اینکه هیچ عارضه جانبی منفی با این دوز بالا گزارش نشده است، اما نشانگرهای ایمنی خون بهطور خاص بررسی نشدهاند.
مطالعات دیگر نگرانیهای کمی در مورد ایمنی مکمل گلوتامین در دوزهای کوتاهمدت تا ۱۴ گرم در روز گزارش کردهاند.
بهطور کلی، اعتقاد بر این است که استفاده کوتاهمدت از این مکملها احتمالاً ایمن میباشد. با این حال، برخی دانشمندان درباره استفاده طولانیمدت از این مکملها نگرانیهایی مطرح کردهاند.
افزودن گلوتامین به یک رژیم غذایی معمولی ممکن است باعث تغییرات مختلفی در نحوه جذب و پردازش اسیدهای آمینه در بدن شود. با این حال، اثرات طولانیمدت این تغییرات ناشناخته است.
بنابراین، اطلاعات بیشتری در مورد استفاده طولانیمدت از گلوتامین، به ویژه در دوزهای بالا، مورد نیاز است.
اگر رژیم غذایی حیوانی و پروتئین بالا دارید، (در مقایسه با رژیمهای غذایی گیاهی و پروتئین پایین) احتمال دارد که مکملهای گلوتامین تاثیرات مشابهی نداشته باشند.
اما اگر از رژیم گیاهی دارای گلوتامین کمی پیروی میکنید، ممکن است مصرف گلوتامین به عنوان مکمل در کنار دریافت روزانه طبیعی آن، مشکلی نداشته باشد.
در صورت تمایل به مصرف مکمل گلوتامین، احتمالاً بهتر است با یک دوز محافظهکارانه، حدود ۵ گرم در روز، شروع کنید.
معرفی پودرهای ال گلوتامین محبوب
در آخرین بخش از این مقاله، به معرفی دو مورد از محبوبترین مکملهای ال گلوتامین که برای بانوان نیز مناسب هستند، میپردازیم.
پودر ال گلوتامین یوروویتال
گلوتامین یوروویتال یک محصول محبوب حاوی ال گلوتامین است که برای فوایدی از جمله کمک به ذخیره سازی گلیکوژن در عضلات و افزایش سرعت ریکاوری و بازسازی عضلات پس از تمرین تولید شده است. روش مصرف پودر ال گلوتامین یوروویتال، یک پیمانه (۵ گرم) گلوتامین را با ۳۰۰ میلی لیتر آب یا آبمیوه مخلوط و میل نمایید.
جهت اطلاعات بیشتر و خرید محصول، به لینک زیر مراجعه کنید:
مشاهده و خرید ال گلوتامین یوروویتال
پودر ال گلوتامین ژن استار
گلوتامین ژن استار یکی دیگر از مکملهای محبوب ورزشکاران است که حاوی ال گلوتامین ۵ گرمی میباشد. از این پودر در بازیابی بافت عضلانی و تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن استفاده میشود. جهت مشاهده و خرید پودر ۳۰۰ گرمی گلوتامین ژن استار از داروخانه آنلاین مفیدطب میتوانید روی لینک زیر کلیک کنید.
مشاهده و خرید ال گلوتامین ژن استار
جمع بندی
گلوتامین برای بانوان میتواند فواید زیادی داشته باشد؛ این ماده یک اسید آمینۀ حیاتی است که برای بانوان در تسریع ریکاوری، کاهش خستگی و تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است. علاوه بر این، گلوتامین در بهبود سلامت عمومی، به ویژه سلامت روده نیز نقش موثری دارد. با این حال، مصرف دوز مناسب و تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه، برای بهرهمندی از فواید آن ضروری است. برای بانوانی که به دنبال بهبود عملکرد و سلامت کلی خود هستند، گلوتامین میتواند یک مکمل مفید باشد.
توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمیشوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.
منابع: verywellhealth، verywellfit و healthline