برای بالا بردن فشار خون چه بخوریم؟ برخی از غذاها و نوشیدنیها میتوانند به بالا بردن فشار خون کمک کنند. دورههای موقتی فشار خون پایین ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند و همیشه یک مشکل سلامتی محسوب نشود. با این وجود، ممکن است پزشک درباره وضعیت فردی که فشار خون پایین طولانی مدت همراه با علائم دارد، نگران شود. در این مقاله از مجله سلامت مفید طب میگوییم که فشار خون پایین چیست و علائم و دلایل آن را بررسی میکنیم. همچنین به معرفی غذاهای مفید برای بالا بردن فشار خون و نکات دیگری برای بالا بردن فشار خون در خانه میپردازیم. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
فشار خون پایین چیست؟
فشار خون پایین که به آن هیپوتانسیون (Hypotension) هم گفته میشود، وقتی ایجاد میشود که خون با فشاری کمتر از حد طبیعی در رگها جریان دارد.
دو اندازه گیری فشار خون روی دیواره شریان وجود دارد: سیستولیک و دیاستولیک. سیستولیک مقدار فشار در زمانی است که قلب منقبض است و دیاستولیک مقدار فشار در زمان بین ضربانهای قلب است. واحد اندازه گیری هر دوی آنها میلیمتر جیوه (mm Hg) میباشد.
پزشکان عدد فشار سیستولیک را بالای عدد فشار دیاستولیک مینویسند.
فشار خون سالم برای بیشتر افراد معمولا کمتر از ۱۲۰/۸۰ میلیمتر جیوه است.
فشار خون پایین چند است؟ جواب این است که یک مقدار استاندارد پذیرفته شده برای فشار خون پایین وجود ندارد. اما پزشکان مقدار کمتر از ۹۰/۶۰ میلی متر جیوه را به عنوان فشار خون پایین یا هیپوتانسیون در نظر میگیرند.
علائم فشار خون پایین چیست؟
بسیاری از افراد دچار فشار خون پایین هیچ علامتی ندارند. افت فشار خون فقط زمانی نگران کننده است که فشار پمپاژ برای رساندن خون دارای اکسیژن به اندامها کافی نباشد. وقتی این اتفاق میافتد ممکن است افراد علائمی را تجربه کنند، از جمله:
- سرگیجه یا سبکی سر
- حالت تهوع
- غش کردن
- کم آبی بدن و تشنگی غیرطبیعی
- تاری دید
- خستگی
- تنفس سریع و کم عمق
- پوست سرد، مرطوب و رنگ پریده
- افسردگی
- عدم تمرکز
دلایل فشار خون پایین
فشار خون پایین میتواند موقتی یا طولانی مدت باشد. همچنین ممکن است این فشار خون پایین نشان دهنده یک مشکل زمینهای باشد.
بر اساس گفته انجمن قلب آمریکا و موسسه ملی قلب، ریه و خون آمریکا، دلایل زمینهای فشار خون پایین میتواند شامل موارد زیر باشد:
- سالخوردگی
- استراحت طولانی در رختخواب
- مصرف برخی از داروها
- عوارض جانبی داروهای فشار خون بالا
- دیابت
- بارداری
- مشکلات قلبی
- مشکلات غدد درون ریز
- عفونت شدید
- واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی)
- کاهش حجم خون در اثر خونریزی یا کم آبی
- کمبودهای تغذیهای از جمله کمبود ویتامین B12 و فولیک اسید
برای بالا بردن فشار خون چه بخوریم؟
تا اینجا با علائم و دلایل فشار خون پایین آشنا شدیم. در ادامه میگوییم که برای بالا بردن فشار خون چه بخوریم و غذاهای مفید برای بالا بردن فشار خون را معرفی میکنیم. شما میتوانید در صورتی که دچار فشار خون پایین هستید، این خوراکیها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. خوراکی های مفید برای بالا بردن فشار خون پایین عبارتند از:
نمک
نمک یا سدیم کلراید بر هورمونهایی که تعادل آب بدن را کنترل میکنند، تاثیر میگذارد. مصرف نمک زیاد میتواند فشار خون را بالا ببرد.
بنابراین افزایش مصرف نمک ممکن است برای افرادی که فشار خون پایین دارند، مفید باشد. راههای مصرف نمک بیشتر عبارتند از:
- اضافه کردن کمی نمک به یک لیوان آب
- طعمدار کردن غذا با نمک
- خوردن غذاهای شور مثل زیتون
- خوردن آجیلهای نمکی
مایعات
در صورت دهیدراته شدن یا کم آبی بدن، ممکن است فشار خون فرد افت کند. بنابراین حفظ سطح مناسب مایعات بدن با نوشیدن آب و نوشیدنیهای دیگر ضروری است.
افراد مسنتر ممکن است سریعتر دچار کمآبی شوند. بنابراین لازم است افرادی که از آنها مراقبت میکنند به آنها یادآوری نمایند که به طور منظم مایعات مصرف کنند.
غذاهای سرشار از فولیک اسید
بر اساس گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، کمبود ویتامین B12 و فولیک اسید میتواند باعث کمخونی و در نتیجه منجر به فشار خون پایین شود.
شما میتوانید برای دریافت فولیک اسید، از غذاهای زیر استفاده کنید:
- سبزیجات برگی سبز
- بروکلی
- حبوبات
- تخم مرغ
- چغندر
- مرکبات
- آجیل
- دانهها
- جوانه گندم
- جگر
غذاهای سرشار از ویتامین B12
افرادی که فشار خون پایین دارند باید غذاهای سرشار از ویتامین B12 را به رژیم غذایی خود اضافه کنند. ویتامین B12 ناکافی میتواند منجر به کم خونی شود و کمخونی ممکن است سطح فشار خون را پایین بیاورد.
تخم مرغ ویتامین B12 بسیار بالایی دارد. بنابراین میتوانید برای مصرف ویتامین B12 این خوراکی را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
سایر منابع غذایی خوب ویتامین B12 عبارتند از:
- گوشت
- ماهی
- محصولات لبنی مانند شیر و پنیر
شما میتوانید برای تهیه قرص ویتامین ب ۱۲ یوروویتال از سایت داروخانه آنلایت مفید طب روی دکمه زیر بزنید:
خرید قرص ویتامین ب ۱۲ یوروویتال
خوراکیهای حاوی کافئین
خوراکیها و نوشیدنیهای حاوی کافئین میتوانند باعث بالا رفتن فشار خون شوند. با این وجود، مطالعات در مورد اثرات کافئین بر فشار خون قطعی نیستند.
تحقیقات نشان میدهد که قهوه فشار خون را فقط در افرادی که بهصورت منظم قهوه مصرف نمیکنند، به طور موقت بالا میبرد.
خوراکیها و نوشیدنیهای دیگری که حاوی کافئین هستند عبارتند از:
- شکلات
- چای
- کاکائو
- برخی از نوشابهها و نوشیدنیهای انرژی زا
کشمش
کشمش علاوه بر اینکه فشار خون بالا را کاهش میدهد، میتواند به طور موثری فشار خون پایین را هم کنترل کند.
شما میتوانید ۱۰ عدد کشمش را در طول شب در آب خیس کنید و صبح روز بعد با معده خالی بخورید. همچنین میتوانید آبی را که در آن کشمش خیس کردهاید، بنوشید.
عدس
افرادی که کم خونی و فشار خون پایین دارند، بهتر است عدس را در رژیم غذایی خود بگنجانند. زیرا عدس سرشار از آهن و فولیک اسید است. یک وعده ۱۰۰ گرمی عدس، ۳.۳ میلیگرم آهن و ۱۸۱ میکروگرم فولیک اسید دارد.
دمنوش شیرین بیان
دمنوش شیرین بیان یک دمنوش گیاهی برای بالا بردن فشار خون است. نوشیدن این دمنوش میتواند به افزایش سطح بسیار پایین فشار خون کمک کند.
دلیل این مسئله این است که با توجه به مطالعهای که در British Medical Journal منتشر شده، دمنوش شیرین بیان میتواند اثر آلدوسترون را کاهش دهد. آلدوسترون هورمونی است که به تنظیم تاثیر نمک بر بدن کمک میکند.
نکاتی برای بالا بردن فشار خون در خانه
تا اینجا گفتیم که برای بالا بردن فشار خون چه بخوریم. شما میتوانید برای بالا بردن فشار خون پایین، علاوه بر مصرف خوراکیهایی که معرفی شد، نکات زیر را نیز رعایت کنید. با ایجاد این تغییرات در سبک زندگی ممکن است بتوانید به بالا بردن فشار خون خود کمک کنید:
- اگر بیرون از خانه و در گرمای شدید ورزش میکنید، حین ورزش استراحتهای منظم داشته باشید و آبرسانی به بدن خود را افزایش دهید.
- از زیاد ماندن در سونا و جکوزی خودداری کنید زیرا میتواند باعث کم آبی بدن شود.
- وضعیت بدن را به آهستگی تغییر دهید. برای مثال برای تغییر وضعیت از حالت نشسته به ایستاده به آرامی این کار را انجام دهید.
- از استراحت طولانی مدت در رختخواب پرهیز کنید.
- جوراب واریس بپوشید، زیرا کمک میکند خون از پاها به سمت بالا برگردد.
فشار خون پایین در بارداری
افت فشار خون در طول ۲۴ هفته اول بارداری شایع است. در این دوران سیستم گردش خون شروع به گسترش میکند و تغییرات هورمونی باعث گشاد شدن رگهای خونی میشود.
اگر در دوران بارداری دچار علائم فشار خون پایین شدید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز باشد در این دوران به آبرسانی بدن خود بیشتر توجه کنید.
معمولا فشار خون پایین مربوط به بارداری، در اواخر بارداری یا مدت کمی پس از زایمان از بین میرود.
در دوران بارداری، بررسی و کنترل فشار خون مهم است تا بتوان در صورت نامناسب بودن، علل زمینهای آن را برطرف کرد. درباره سطح فعالیت کلی و عادات غذایی خود با پزشک صحبت کنید تا تشخیص دهد آیا لازم است تغییری در سبک زندگی خود ایجاد کنید یا خیر.
جمعبندی
در این مقاله از مجله سلامت مفید طب با دلایل و علائم فشار خون پایین آشنا شدیم. همچنین گفتیم برای بالا بردن فشار خون چه بخوریم و با نکاتی برای بالا بردن فشار خون پایین آشنا شدیم. همانطور که گفته شد بعضی از خوراکیها میتوانند به بالا بردن فشار خون کمک کنند که برخی از آنها عبارتند از: نمک، غذاهای سرشار از ویتامین B12 و فولات، خوراکیها و نوشیدنیهای حاوی کافئین و دمنوش شیرین بیان.
شما میتوانید برای تهیه انواع قرص اسید فولیک خارجی و ایرانی از سایت داروخانه آنلاین مفید طب روی دکمه زیر بزنید:
سوالات متداول
علائم فشار خون پایین چیست؟
گاهی فشار خون پایین علائمی ندارد. اما اگر فشار پمپاژ خون برای رساندن خون دارای اکسیژن به اندامها کافی نباشد، ممکن است فرد علائمی را تجربه کند. این علائم عبارتند از: سرگیجه یا سبکی سر، حالت تهوع، غش کردن، کم آبی بدن و تشنگی غیرطبیعی، تاری دید، خستگی، تنفس سریع و کم عمق، پوست سرد، مرطوب و رنگ پریده، افسردگی، عدم تمرکز.
فشار خون پایین چند است؟
یک مقدار استاندارد پذیرفته شده برای فشار خون پایین وجود ندارد. اما پزشکان مقدار کمتر از ۹۰/۶۰ میلی متر جیوه را به عنوان فشار خون پایین یا هیپوتانسیون در نظر میگیرند.
آیا نمک برای فشار خون پایین خوب است؟
نمک بر هورمونهایی که تعادل آب بدن را کنترل میکنند، تاثیر میگذارد. مصرف نمک زیاد میتواند فشار خون را بالا ببرد. بنابراین افزایش مصرف نمک ممکن است برای افرادی که فشار خون پایین دارند، مفید باشد.
شیرین بیان برای فشار خون پایین خوب است؟
نوشیدن دمنوش شیرین بیان میتواند به افزایش سطح بسیار پایین فشار خون کمک کند.
منابع: سایتهای healthline، medicalnewstoday و food.ndtv
توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمیشوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.
4 دیدگاه دربارهٔ «برای بالا بردن فشار خون چه بخوریم؟»
خیلی ممنون از سایت تون من فشار خونم پایین است با توضیحات شما امیدوارم فشار خونم منظم بشه
سلام دوست عزیز
سپاس از همراهیتون
با آرزوی سلامتی برای شما🌺
ممنون خواهرم. مفید بودو خدا به شما خیر بدهد. از تأثیر شیرین بیان اصلا نمی دانستم
سلام دوست عزیز
سپاس. خوشحالیم مطلب براتون مفید بوده
با آرزوی سلامتی برای شما