ورم معده به التهاب پوشش داخلی معده گفته میشود. بسیاری از افراد مبتلا به ورم معده هیچ علائمی ندارند. با این حال، ممکن است علائمی از سوء هاضمه مانند درد معده، تهوع، استفراغ، احساس نفخ در هنگام یا بعد از غذا و از دست دادن اشتها را تجربه کنند. آسیب به پوشش معده ممکن است بر توانایی بدن این افراد برای هضم و جذب مواد مغذی نیز تأثیر بگذارد. کمک گرفتن از داروهای ورم معده و در بسیاری از مواقع انواع قرص ضد نفخ میتواند در مدیریت این بیماری کمک کند. به علاوه، دانستن این که چه غذاهایی برای ورم معده خوب است و چه مواد غذایی تحریک کننده گاستریت است، میتواند به افراد مبتلا به این مشکل در کاهش علائمشان کمک کند.
تمرکز بر پخت و مصرف غذاهای خانگی با مواد غذایی کمفرآوریشده و کامل مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل و دانهها، کرههای آجیل و دانه، حبوبات، عدس، روغن زیتون، گیاهان و ادویهها، تخممرغ، مرغ و مقدار کمی گوشت یا مکملهای تغذیهای.
در این مقاله به بررسی مناسبترین رژیم غذایی برای گاستریت یا همان ورم معده میپردازیم و بایدها و نبایدهای این رژیم را توضیح میدهیم.
ورم معده چیست؟
گاستریت، التهاب معده یا ورم معده، بیماریای است که در اثر بروز التهاب در پوشش معده، ایجاد میشود. رایجترین علت گاستریت، عفونت هلیکوباکتر پیلوری (که بسیاری آن را با عنوان میکروب معده میشناسند) میباشد. اما بیماریهای خود ایمنی و زمینهای، مصرف مداوم برخی مسکنها، افزایش سن و مصرف مزمن الکل و سیگار نیز میتوانند مسبب این بیماری شوند.
گاستریت یا التهاب معده بسیاری از اوقات علامتی ندارد یا علائم آن به صورت حاد به وجود آمده و خود به خود رفع میشود. علائم شایع عبارتند از:
- تهوع یا استفراغ
- درد یا سوزش سر معده
- نفخ
- کاهش اشتها و احساس سیری زودرس
درصورتی که این علائم بیش از یک هفته ادامه پیدا کنند یا علائم هشدار رخ دهند، لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید و از خود درمانی، از جمله استفاده خودسرانه از داروهای مختلف، خودداری کنید. علائم هشدار شامل این موارد است:
- استفراغ یا مدفوع خونی
- سختی در بلع غذا
- کاهش وزن محسوس
- تنگی نفس
عبارت ورم معده در پزشکی اغلب با گاستریت (gastritis) یا التهاب معده هممعنی در نظر گرفته میشود؛ اما در زبان عامیانه، ممکن است هنگامی که فرد دچار نفخ معده شده است نیز از اصطلاح ورم معده استفاده کند. در ادامه این مقاله که توضیح میدهیم چه غذاهایی برای ورم معده خوب است، هدف، رژیم غذایی مناسب برای کنترل بیماری گاستریت است.
فواید رژیم غذایی گاستریت و ورم معده
رژیم غذایی برای ورم معده یا رژیم گاستریت برای آن طراحی شده است که حملات حاد (ناگهانی) ورم معده را تسکین دهد و از عوارض در افراد مبتلا به ورم معده مزمن (عود کننده) جلوگیری کند. این رژیم غذایی برای جایگزینی رژیم غذایی معمولی شما در نظر گرفته نمیشود، اما میتواند به گونهای طراحی شود که نیازهای تغذیهای روزانه شما را در صورت نیاز به طولانی مدت برآورده کند.
برای افراد مبتلا به ورم معده مزمن، دانستن این که چه غذاهایی برای ورم معده خوب است و چه غذاهایی خوب نیست، میتواند به حداقل رساندن حملات و کاهش خطر عوارض کمک کند، از جمله:
- زخم معده (زخم باز در پوشش معده)
- خونریزی معده
- کمخونی (کمبود سلولهای قرمز خون) به دلیل خونریزی
- پریتونیت (یک وضعیت جدی که در آن زخم از دیواره معده عبور میکند)
- سرطان معده (پانزدهمین علت شایع سرطان در ایالات متحده)
رژیم غذایی برای ورم معده همچنین میتواند به تسکین تهوع و سوزش معده مرتبط با بارداری کمک کند.
چه غذاهایی برای ورم معده خوب است؟
کلید رژیم غذایی برای ورم معده، اجتناب از غذاهای اسیدی، تند، چرب، سرخشده، شیرین، فرآوریشده و کافئیندار است که میتوانند معده را تحریک کنند. به جای آن، غذاهای ملایم که کم قند، اسید و چربی اشباع دارند را مصرف کنید.
در جدول زیر خلاصهای از بهترین غذاها برای ورم معده و گاستریت و غذاهایی که محرک این مشکل هستند، مشاهده میکنید. در ادامه درباره دستههای غذایی مهم، توضیح خواهیم داد.
چه غذاهایی برای ورم معده خوب است؟ | چه غذاهایی برای ورم معده خوب نیست؟ |
حبوبات | مرکبات و آبمیوه مرکبات |
تخممرغ آب پز یا نیمرو | گوجهفرنگی و سس یا آبگوجهفرنگی |
ماهی بخارپز یا کبابی | غذاهای سرخشده |
چای نعناع، زنجبیل یا زردچوبه | ذرت یا آرد ذرت |
کدو و سبزیجات ریشهای | غذاهای تند |
بلغور جو دوسر و فرنی | فست فودها، از جمله پیتزا |
لبنیات کم چرب | لبنیات پرچرب |
برنج قهوهای، کینوا و جو | خوراکیهای پختهشدهای مثل کیک و کوکی |
مرغ بدون پوست | گوشت قرمز |
نان دارای غلات کامل | کره بادام زمینی و کره مغزیجات |
گل کلم و کلم بخارپز | چیپس سیبزمینی و اسنکهای بستهبندیشده |
آبگوشت و سوپهای شفاف | گوشتهای فرآوریشده یا دودی |
انواع توت تازه | سسها، سالسا، گراوی و سوپهای کرمی |
سس سیب | پیاز، سیر و فلفل** (توضیح بیشتر در بخش «میوهها و سبزیجات») |
ملون | الکل |
موز | قهوه، چای یا شکلات |
نوشیدنیهای گازدار شیرین |
میوهها و سبزیجات
میوهها و سبزیجات کماسید مانند سیب، توتها، کدو حلوایی و هویج را انتخاب کنید. موز نیز میتواند با تحریک تولید مخاط که از اسید معده محافظت میکند کمککننده باشد. (با این حال، از خوردن زیاد آن خودداری کنید زیرا میتواند باعث نفخ، گاز و گرفتگی عضلات در برخی افراد شود.)
از مصرف میوههای اسیدی مانند مرکبات و گوجهفرنگی، یا سبزیجاتی که برای اضافه کردن طعم و مزه استفاده میشوند مانند پیاز، سیر و فلفلهای تند خودداری کنید.
لازم به ذکر است که برخی از مطالعات و منابع معتبر (مانند healthline) که عصاره سیر بهدستآمده از سیر تازه یا مکمل سیر، میتواند به مهار باکتری h. pylori که یکی از دلایل شایع ورم معده است، کمک کند. به عبارتی دیگر، سیر میتواند خواص بالقوه ای برای ورم معده ناشی از میکروب معده داشته باشد. با این حال، با توجه به این که تحقیقات هنوز برای اثبات این موضوع کافی نیستند، در مصرف سیر برای ورم معده بهتر است احتیاط کنید و واکنش بدن خود را به این ماده غذایی تحت نظر بگیرید.
غلات کامل
غلات کامل مانند نان، برنج قهوهای و پاستا را در رژیم غذایی ورم معده خود بگنجنانید چرا که این غذاها زیرا حاوی فیبر هستند که برای سلامت دستگاه گوارش مهم است. به علاوه موارد گفتهشده، چه غذاهایی برای ورم معده خوب است؟ جو دوسر، جو و کینوا گزینههای مغذی دیگری هستند.
اگر علائمی دارید که غذا خوردن را دشوار میکند، مانند گاز شکم یا گرفتگی عضلات، برنج سفید ساده یا سیبزمینی سفید ممکن است غذاهای خوبی باشند، چرا که اغلب راحتتر هضم میشوند.
از ذرت و هر چیزی که از ذرت ساخته شده است، مانند نان ذرت، برخی از پاستاهای بدون گلوتن و سایر محصولات اجتناب کنید. اینها حاوی قندهایی هستند که میتوانند ورم معده را بدتر کنند.
لبنیات
محصولات لبنی کمچرب مانند ماست بدون چربی و ساده مصرف کنید. ماست به خصوص خوب است زیرا حاوی پروبیوتیکهای سالم برای روده است که ممکن است به کنترل عفونتهای باکتریایی در روده کمک کنند.
چربی میتواند مخاط معده را تحریک کرده و علائم ورم معده را بدتر کند. این شامل محصولات لبنی پرچرب مانند شیر و کره هم میشود. از سسها، پرکنندهها یا پودینگهایی که با خامه سنگین یا پنیر نرم تهیه شدهاند، اجتناب کنید.
پروتئین
تخممرغ، سفیده تخممرغ و جایگزینهای تخممرغ منابع عالی پروتئین هستند، اما از آمادهسازی آنها با کره، خامه و چاشنیها خودداری کنید. از اضافه کردن مانند بیکن یا سوسیس پرهیز کنید.
همچنین باید از گوشت قرمز، به خصوص گوشت چرخکرده و بخشهای چربتر خودداری کنید. به جای آن، مرغ بدون پوست یا یک قطعه ماهی کبابی، بخارپز یا آبپز میتواند برای ورم معده خوب باشد.
آجیلها و کره مغزیجات دارای پروتئین بالا اما همچنین چربی بالا هستند که میتواند برای افراد مبتلا به ورم معده مشکلساز باشد. حبوبات عموماً برای ورم معده خوب هستند، اما این دسته از غذاها را به میزان کمی مصرف کنید زیرا ممکن است باعث گاز و نفخ شوند. برای کاهش اثر نفاخ بودن حبوبات به خصوص لوبیا و نخود، قبل از پخت لوبیا، بین ۸ تا ۱۲ ساعت آن را بخیسانید و آب آن را دور بریزید.
سوپهایی که بر پایه آب گوشت هستند مانند سوپ مرغ، بهتر از سوپهای کرمی هستند.
نوشیدنیها
آب، چای گیاهی و دمنوش ها، شیر غیرلبنی و آب سیب بهترین گزینهها هستند. برخی مطالعات نشان میدهند که چای نعناع، زنجبیل و زردچوبه به خصوص برای کاهش علائم ورم معده مفید هستند. یک قاشق چایخوری عسل نیز میتواند به کاهش التهاب کمک کند.
از مصرف کافئین، نوشیدنیهای شیرین، نوشابهها و آبمیوههای اسیدی (به خصوص آب پرتقال یا گوجهفرنگی) اجتناب کنید.
علاوه بر قهوه معمولی، ممکن است نیاز باشد از قهوه بدون کافئین نیز اجتناب کنید زیرا به طور کلی قهوه میتواند بسیار اسیدی باشد. سایر اشکال کافئین، از جمله چای سیاه، چای سبز، هاتچاکلت (شکلات داغ) و نوشیدنیهای انرژیزا نیز باید اجتناب شوند.
همچنین باید از مصرف الکل، از جمله آبجو و دیگر مشروبات الکلی خودداری کنید. الکل نه تنها معده را تحریک میکند، بلکه با مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs) که برای درمان ورم معده استفاده میشوند نیز تداخل دارد و اثر آنها را کاهش میدهد. این شامل PPIs مانند پریلوسک (امپرازول)، نکسیم (اسومپرازول) و پریواسید (لانزوپرازول) است.
ادویهها
برخی از ادویهها، مانند زنجبیل و زردچوبه، ممکن است به کاهش ناراحتی معده کمک کنند.
قواعد مهم و بایدها و نبایدهای رژیم غذایی ورم معده
علاوه بر این که باید به این آگاه باشیم که چه غذاهایی برای ورم معده خوب است، لازم است جنبه های مهم دیگری از این بیماری را در نظر داشته باشیم. مثلا ریشه بیماری چیست و چه چیزی آن را ایجاد کرده است؟ چه غذاهایی برای ورم معده تحریککننده است و باید از آن ها اجتناب نمود؟ آیا با رعایت رژیم غذایی برای ورم معده و گاستریت، میتوان به نیازهای تغذیه ای بدن به خوبی پاسخ داد؟ به مطالعه ادامه دهید تا همه این جنبه ها را بررسی کنیم.
در نظر داشته باشید که همه افراد مبتلا به ورم معده با همان غذاها مشکل ندارند. یکی از منابع معتبر (Harvard Health) پیشنهاد میدهد که یک دفترچه غذایی بردارید و علائمی را که در پی هر انتخاب غذایی شما بروز پیدا میکنند، یادداشت کنید. وقتی متوجه ارتباطی بین علائم و غذای خاصی شدید، غذای مشکلزا را برای چند هفته حذف کنید تا ببینید آیا علائم ورم معده شما بهبود مییابد یا خیر.
رژیم غذایی برای ورم معده چگونه عمل میکند؟
رژیم غذایی برای ورم معده با محدود کردن غذاها و نوشیدنیهایی که باعث تحریک معده میشوند، تاثیرات مثبت خود را به همراه میآورد. مدت زمان این رژیم غذایی بستگی به شدت و تکرار علائم شما و همچنین علت زمینهای التهاب معده دارد.
ورم معده مزمن میتواند به دلایل متعددی ایجاد شود، از جمله:
- عفونت هلیکوباکتر پیلوری
- ریفلاکس صفراوی
- مصرف بیش از حد الکل
- استفاده بیش از حد از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- استفاده تفریحی از مواد مخدر، از جمله کوکائین، هروئین و مخدرهای تجویزی
- بیماریهای مزمن مانند دیابت یا نارسایی کلیه
تا زمانی که این شرایط درمان یا مدیریت نشوند، ممکن است فرد نیاز به ادامه رژیم غذایی داشته باشد تا نه تنها علائم حاد را تسکین دهد بلکه خطر حملات را نیز کاهش دهد.
اگر هیچ علائمی ندارید، ممکن است نیازی به تغییر در رژیم غذایی خود نداشته باشید. اگر علائمی دارید، تغییر در عادات غذایی و نوشیدنی ممکن است به بهبود علائم کمک کند.
پرهیزات غذا و نوشیدنی
- الکل
- قهوه
- نوشیدنیهای گازدار (پفکی یا گازدار)
- غذاهای تند
- غذاهای اسیدی (مانند مرکبات)
- غذاهای سرخشده یا پرچرب (مانند همبرگر، سیبزمینی سرخشده، بیکن، سوسیس و سالامی)
نکات مهم و کلیدی
نکات زیر را برای کمک به هضم و اطمینان از دریافت مواد مغذی کافی به صورت روزانه، رعایت کنید:
- در طول روز وعدههای کوچک و میانوعدههای متعدد مصرف کنید.
- اگر ممکن است، بعد از خوردن غذا و میانوعدهها ۳ ساعت چیزی نخورید. (البته در شرایط عود گاستریت حاد، باید هر دو ساعت چیزی بخورید.)
- بعد از خوردن غذا، تا حد امکان به مدت ۳ ساعت دراز نکشید.
- سعی کنید از مصرف غذاهای فوق فرآوریشده (غذاهایی که از حالت طبیعی خود در آمده و از طریق فرآوری صنعتی تولید میشوند) خودداری کنید. این غذاها دارای مواد افزودنی زیاد و سطح بالای شکر، نمک و چربی اشباعشده هستند. نمونههایی از این غذاها شامل فست فود (همبرگر، سیبزمینی سرخشده، پیتزا)، آبنبات، کلوچه، شیرینیها، کیک، ناگت مرغ، فیله ماهی، غلات صبحانه و بارهای غلات (cereal bars) هستند.
- تمرکز بر پخت و مصرف بیشتر غذاهای خانگی با مواد غذایی کمفرآوریشده و کامل مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل و دانهها، کرههای آجیل و دانه، حبوبات، عدس، روغن زیتون، گیاهان و ادویهها، تخممرغ، مرغ و مقدار کمی گوشت.
- با پزشک یا متخصص تغذیه در مورد مصرف مولتیویتامین یا مکملهای تغذیهای دیگر مشورت کنید.
- در هر وعده غذایی پروتئین، کربوهیدراتها و چربیهای سالم را بگنجانید. میتوانید این کار را با ترکیب ۳ یا بیشتر از گروههای غذایی مختلف در هر وعده غذایی انجام دهید.
انجام آزمایش برای اطمینان از دریافت ریزمغذیها به میزان کافی
التهاب و آسیب به پوشش معده ممکن است بر توانایی بدن برای جذب برخی ویتامینها و مواد معدنی تأثیر بگذارد. این میتواند منجر به کمبود مواد مغذی شود، به طوری که بدن شما به اندازه کافی از یک نوع ویتامین یا ماده معدنی خاص دریافت نکند. با انجام آزمایش های اندازه گیری سطح مواد مغذی، میتوانید بفهمید آیا دچار کمبود مواد مغذی هستید یا نه. برخی از مواد مغذی که باید برای آنها آزمایش بدهید شامل موارد زیر است:
- آهن: آهن یک ماده معدنی مهم است که به سلامت خون و سایر قسمتهای بدن کمک میکند. اسید معده به جذب آهن از غذاهایی که میخوریم، کمک میکند. آسیب به پوشش معده ممکن است باعث کاهش اسید معده شود که میتواند جذب آهن را کاهش دهد. مصرف داروهایی مانند مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs) یا آنتیاسیدها نیز ممکن است بر توانایی جذب آهن تأثیر بگذارد.
- ویتامین B12: ویتامین B12 به ساخت گلبولهای قرمز خون و DNA کمک میکند. افراد دچار بیماری ورم معده خود ایمنی (autoimmune gastritis) – یعنی شرایطی که در آن سیستم ایمنی بدن به سلولهای پوشش معده حمله میکند – ممکن است نتوانند ویتامین B12 کافی از غذاهای خود جذب کنند.
بهترین روشهای پختوپز برای گاستریت
روشهای پختوپز کمچرب مانند پختن، آبپز کردن و بخارپز کردن احتمال کمتری دارد که معده را تحریک کنند. از سرخ کردن عمیق پرهیز کنید؛ حتی سرخ کردن در تابه و سرخ کردن در هواپز هم باید محدود شود زیرا باعث میشود چربی غیرضروری مصرف کنید.
بهترین زمان غذا خوردن برای ورم معده
در افرادی که دچار ورم معده هستند، مقدار غذایی که میخورند و مدت زمانی که بین وعدههای غذایی فاصله میافند، میتواند در ریسک بروز علائم آن ها موثر باشد.
اگر با علائم گاستریت مشکل دارید، سعی کنید در طول روز وعدههای کوچکتر و بیشتری بخورید به جای سه وعده بزرگ.
تحقیقات نشان میدهند که بهتر است در زمان عود گاستریت حاد، هر ۲ ساعت چیزی بخورید حتی اگر یک میانوعده کوچک باشد. اگر بیشتر از دو ساعت بشود که غذا نخوردهاید، خطر بروز علائم گاستریت تا حداقل شش برابر افزایش پیدا میکند.
تغییرات رژیم غذایی گاستریت
اگر مشکلات پزشکی دیگری دارید که محدودیتهای غذایی مخصوص به خود را دارند، ممکن است نیاز به ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی ورم معده داشته باشید و این که چه غذاهایی برای ورم معده خوب است برای شما تفاوتهایی داشته باشد.
به عنوان نمونه:
- بیماری سلیاک: این یک اختلال خودایمنی است که افراد مبتلا هر زمان که گلوتن مصرف کنند، علائم بروز مییابد. غذاهای بدون گلوتن اغلب از ذرت به دست میآیند که باید در صورت ابتلا به گاستریت از مصرف این دسته از غذاها پرهیز کنید. برای اطمینان از عدم وجود ذرت در محصولات، حتما برچسب مواد تشکیلدهنده غذاهای بدون گلوتن را بررسی کنید.
- دیابت: رژیم غذایی گاستریت حاوی غذاهایی است که کمتر احتمال دارد سطح قند خون شما را افزایش دهند. با این حال، ممکن است مصرف بیش از اندازه غذاهای با شاخص گلیسمی بالا که اشاره کردیم برای ورم معده خوب است، در وضعیت قند خونتان تاثیرگذار باشد. برای جلوگیری از بروز مشکل، قند خون خود را مرتب چک کنید و مقدار غذاهایی که میخورید را کنترل نمایید.
- بارداری و شیردهی: در این دوران برای پیروی از رژیم غذایی گاستریت توصیه میشود با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید نیازهای تغذیهای شما رفع میشود. پزشکتان ممکن است مکملهای پریناتال تجویز کند تا از دریافت کافی مواد مغذی مثل اسید فولیک، آهن، کلسیم و ویتامین D اطمینان حاصل کنید.
روش های خانگی درمان گاستریت
روش های خانگی درمان ورم معده (گاستریت) و نکاتی که در صورت ابتلا به این بیماری توصیه میشود:
- توجه کنید که روش های خانگی میتوانند به بهبود بیماری گاستریت کمک کنند، اما اگر دچار این بیماری هستید، بهتر است در کنار رعایت این روشها، به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است نیاز به مصرف داروهای تجویزی هم داشته باشید.
- غذاهایی را که ورم معده شما را تحریک میکنند، شناسایی کرده و آن را در رژیم غذایی خود محدود کنید. برخی از غذاهایی که ممکن است موجب بدتر شدن گاستریت شوند عبارتند از: غذاهای گوشتی، خوراکی های حاوی شکر زیاد، غذاهای تند، سرخ کردنی و الکل.
- مصرف مکمل سیر میتواند به بهبود التهاب و ورم معدهای که بر اثر هلیکوباکتر پیلوری به وجود آمده است، کمک کند. خوردن سیر خام لهشده نیز میتواند کمککننده باشد.
- استفاده از غذاهای پروبیوتیک برای ورم معده موثر است. چند مثال از این نوع خوراکیها شامل ماست، کیمچی و کفیر است.
- نوشیدن چای سبز یا چای سیاه میتواند به بهبود ورم معده کمک کند. برخی از افراد گزارش کردهاند که حتی نوشیدن آب گرم نیز در کاهش التهاب معده آنها موثر بوده است.
- سعی کنید غذای سبک بخورید. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف غذاهای پر کربوهیدرات و سنگین میتواند به سیستم گوارش فرد مبتلا به ورم معده فشار وارد کرده و ورم معده او را بدتر کند.
- سعی کنید استرس خود را کم کنید. میتوانید از تکنیکهای مدیریت استرس، بهرهمند شوید، مثل: ماساژ، یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی.
- مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی را محدود کنید. ایبوپروفن و ناپروکسن نمونههایی از این داروها محسوب میشوند.
جمع بندی
در این مقاله بررسی کردیم که چه غذاهایی برای ورم معده خوب است و برای کنترل ورم معده (گاستریت) از چه غذاهایی باید پرهیز نمود.
تغییر رژیم غذایی میتواند چالشبرانگیز باشد، اما نباید باعث شود تحت استرس قرار بگیرید. برنامهریزی غذایی میتواند به شما کمک کند که در مسیر درست پیش بروید و بتوانید سبک زندگی خود را با رژیم جدید تطبیق دهید.
شما میتوانید انواع داروی ضد نفخ و قرص های گیاهی برای ورم معده را از داروخانه های معتبر سطح شهر یا داروخانه آنلاین مفیدطب تهیه کنید. در مفیدطب کافیست سفارش خود را به صورت اینترنتی ثبت و تکمیل نمایید تا کالاهای مورد نظر شما با پست برایتان ارسال شود.
مشاهده و خرید انواع داروی گیاهی ضد نفخ
سوالات متداول
آیا فستینگ یا روزه گرفتن به گاستریت کمک میکند؟
بعضی افراد تصور میکنند که روزه گرفتن میتواند علائم گاستریت را کاهش دهد، اما برعکس به نظر میرسد. مطالعات نشان دادهاند که روزه گرفتن میتواند سطح اسید معده را افزایش دهد به طوری که میتواند باعث زخم شوند. سطح بالای التهاب معده، عملکرد سلولهای مخاطساز به نام گابلت سل را مختل میکند. از دست دادن مخاط، پوشش معده را در برابر اسید معده و زخمها آسیبپذیرتر میکند.
علائم ورم معده چیست؟
گاستریت یا التهاب معده بسیاری از اوقات علامتی ندارد یا علائم آن به صورت حاد به وجود آمده و خود به خود رفع میشود. علائم شایع عبارتند از: تهوع یا استفراغ، درد یا سوزش سر معده، نفخ، کاهش اشتها و احساس سیری زودرس
صبحانه مناسب برای ورم معده چیست؟
برای یک صبحانه مناسب برای ورم معده، گزینههای سالم و کمچرب را انتخاب کنید تا معدهتان آرام شود. به عنوان مثال، بلغور جو دوسر با مقداری شیر و سیب خرد شده و دارچین یا موز خرد شده به راحتی هضم میشود و ورم معده را تحریک نمیکند. املت تهیه شده با سفیده تخممرغ، فلفل خرد شده، قارچ و پیاز نیز یک وعده غذایی قابل هضم است. مواد داخل آن را با اسفناج، کلم بروکلی خرد شده و کدو تنوع دهید. به طور کلی سعی کنید نکاتی را که در این مقاله ذکر کردیم، برای تهیه صبحانه مناسب و غیر محرک ورم معده، رعایت نمایید.
توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمیشوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.