درمان سرفه در طب سنتی یک مبحث بسیار پیچیده و گسترده است. انواع سرفه بر اساس علت که ممکن است علتهایی غیر از علل ریوی باشند، بررسی میشوند؛ مثلا در ارتباط با انواع نزله (نزله گرم یا سرد) یا زکام بررسی و تعریف میشود و در نتیجه درمانهای متفاوتی بر اساس ماهیت سرفه و مادی یا غیرمادی بودن سرفه برای آن در نظر گرفته میشود. اما در این مقاله تمرکز ما روی این مبانی نیست. بلکه در این مطلب قصد داریم بگوییم که برای کنترل و درمان سرفه های غیر خطرناک و سرفه های معمول، طب سنتی چه راهکارهای عملی را به ما پیشنهاد میکند که کمک کننده باشند. پس در این مقاله از مجله سلامت مفیدطب با ما همراه باشید.
کدام سرفه ها با طب سنتی درمان میشوند؟
لازم است این نکته را همیشه در ذهن داشته باشید که نباید به درمان هر سرفه ای با طب سنتی و روشهای خانگی اقدام کنید. تعدادی از علائم هستند که به شما هشدار میدهند که این سرفه ممکن است مشکلزا شود و بهتر است که برای درمانش به پزشک مراجعه کنیم.
این علایم هشدار عبارتند از:
- سرفهای که بسیار طولانی شده است؛ سرفه بیشتر از ده تا چهارده روز ادامه دار بود و به روش های مختلف نتوانستید آن را درمان کنید،
- از شدن سرفه، به تنگی نفس دچار شوید،
- سرفه با برخی از علایم خطرناک دیگه مثل تب طولانی مدت یا به همراه بدن دردهای شدید باشد،
- اخیرا همراه سرفه کاهش وزن داشتید،
- گرفتگی صدای شدید دارید یا مشکل بلع پیدا کردید،
این موارد، علامتهایی هستند که اگر که سرفهتان در کنار آنها اتفاق میافتد، باید به پزشک مراجعه کنید تا پزشک برای درمان سرفه شما داروهای مناسب را تجویز کند.
نکتههایی برای درمان سرفه در طب سنتی
با این حال، توصیههایی کلی وجود دارد که سرفه شما از هر نوعی باشد و با هر شرایطی باشد، میتوانید از آنها بهره ببرید. مثلاً:
پرهیز از غذاهای محرک
از مصرف غذاهای محرک پرهیز کنید: ترشیجات، غذاهایی که حاوی سرکه هستند، یا هر نوع غذای خیلی تند و ترش، نمک زیاد و ادویهجات بیش از حالت اعتدال. موارد ذکر شده لازم است مدتی که مبتلا به سرفه هستید، تا حد امکان مصرف نشوند.
شست و شوی بینی با آب نمک
به یاد داشته باشید که شستشوی بینی مخصوصا در مواردی که سرفههای شما با آبریزش بینی، گرفتگی بینی و سینوزیت و سردردهای همراه با احساس سنگینی سر، ضروری است. حتما روزی چند مرتبه با سرم شستشو یا آب نمکی که خودتان تهیه کردید، مجرای بینی را شست و شو بدهید.
استفاده از بخور و دمنوش
تعدادی از بخورها و دمنوشهای مختلف نیز وجود دارند که میتوانید تهیه و استفاده کنید. در ادامه بسته به نوع سرفه، به آنها اشاره میکنیم.
نوع سرفه مهم است!
قبل از هر چیزی، غیر از درمانهای اصولی و اصلاح مزاجی که پزشک متخصص طب سنتی برای شما انجام میدهد، باید توجه کنید که نوع سرفهی شما چه نوع سرفهای است. آیا سرفه خشک دارید؟ یا سرفه شما خلط دار است؟
سرفه خشک
اگه سرفه شما سرفه خشک هست یعنی با سرفه کردن هیچ خلطی از گلوی شما کنده نمیشود و تنها خشکی و التهاب و درد گلو احساس میکنید، و شاید به همراه آن گرفتگی صدا را تجربه میکنید، برای درمان سرفه خشک به توصیه طب سنتی میتوانید با کمک گرفتن از روشی مثل بخور بابونه کمی بهبود دهید.
همچنین، روغن مالی با روغنهای موثر در سرفهی خشک توصیه میشود.
به علاوه، استفاده از غذاهایی مثل مثلا سوپ جو یا فالوده سیب، در تخفیف و بهبود علائم سرفهی خشک شما موثر است.
حال چه ترکیبات دارویی میتوانید برای تسکین سرفه خشک استفاده کنید؟ برای درمان سرفه خشک طب سنتی گیاههای لعاب دهنده را توصیه میکند، مثل به دانه و بارهنگ. از این گیاهان، فرآوردههای داروسازی نوین نیز ساخته شده و در بازار دارویی ایران موجود است. مثلا پودر روتارین، از این دست داروهای گیاهی موثر برای سرفه است که حاوی به دانه و سرشاخه های گیاه مرزنجوش بوده و میتواند برای درمان سرفه بسیار کمک کننده باشد.
اگر نخواهید از این داروهای آماده استفاده کنید، میتوانید مثلا تخم به دانه را در مقداری آب خیس کنید و هنگامی که لعاب داد، روزی چند مرتبه از آن استفاده بکنید.
ترکیبهای دیگری که برای کمک به درمان سرفه خشک در طب سنتی توصیه میشوند، چهار تخم و کتیرا هستند.
عناب و ترکیبهای مشابه دیگر نیز موثر هستند.
سرفه خلط دار
برای درمان سرفه خلط دار در طب سنتی چه دارویی توصیه میشود؟ در این مورد، اغلب متخصصین طب سنتی معمولاً به مزاج فرد بیمار دقت میکنند. مثلاً برای درمان سرفه خلط دار در افرادی که سرد مزاج هستند، توصیه میشود به مصرف گیاه زوفا یا شربتهای آمادهای که حاوی زوفا هستند، مانند شربت زوفا نیاک. به این دلیل که زوفا طبع بسیار گرمی داشته و اگر که توسط یک فرد گرم مزاج استفاده شود یا در فصل گرما مصرف شود، میتواند عوارض ناخوشایندی را ایجاد کند.
همچنین افراد سرد مزاجی که سرفه خلط دار دارند، از بابونه نیز میتوانند استفاده کنند.
افراد گرم مزاجی که سرفه خلطدار دارند، میتوانند از عناب و بنفشه استفاده کنند. یکی از داروهای گیاهی که حاوی گل بنفشه است، شربت گل بنفشه مفید بهساز دارو است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید صفحه این داروی گیاهی برای سرفه را ببینید:
دمنوش برای درمان سرفه در طب سنتی
برخی از ترکیبات و دمنوشها میتوانند در هر دو نوع سرفه (خشک و خلط دار) کمک کننده باشند. به عنوان مثال، دمنوش لیمو عسل بسیار مفید بوده و هر نوع التهاب حنجره با هر نوع سرفهای داشته باشید، میتوانید از این دمنوش بهره ببرید.
ویدئوی درمان سرفه در طب سنتی
در ویدئوی زیر توضیحات دکتر مرتضوی درباره توصیههای طب سنتی برای درمان سرفه را میتوانید مشاهده کنید:
جمع بندی
در این مقاله با درمان سرفه در طب سنتی و توصیههای این طب برای سرفه خشک و سرفه خلط دار آشنا شدید. همچنین برای هر کدام از انواع سرفه، داروهای گیاهی که در بازار دارویی ایران موجود هستند، معرفی شد. به طور خلاصه برای درمان سرفه خشک در طب سنتی میتوانید با بخور بابونه آن را بهبود داده و با مصرف داروهای گیاهی مثل پودر روتارین، تاثیر چشمگیری در سرفه خود ببینید. همچنین برای درمان سرفه خلط دار در طب سنتی توصیه میشود که ابتدا به مزاج شخص توجه شود و متناسب با آن درمان تجویز شود.
به خاطر داشته باشید که برای هر سرفهای نباید اقدام به خوددرمانی و استفاده خودسر از روشهای طب سنتی و خانگی کنید.
هر سوال یا نظری درباره درمان سرفه با طب سنتی دارید، میتوانید در نظرات این مقاله یا در صفحه محصولات مورد نظر در سایت داروخانه آنلاین مفیدطب ثبت کنید تا متخصصین ما به آنها پاسخ دهند.
شما میتوانید برای خرید اینترنتی انواعی از قویترین شربت گیاهی ضد سرفه برای بزرگسالان و کودکان، به داروخانه آنلاین مفیدطب مراجعه کرده و به آسانی محصولات گیاهی مورد نظرتان را تهیه کنید:
سوالات متداول
درمان سرفه با طب سنتی چگونه است؟
برای درمان سرفه در طب سنتی توصیه میشود از انجام مواردی مثل مصرف غذاهای محرک (مانند ترشیجات) پرهیز شود و کارهایی نیز در جهت بهبود سرفه انجام شود، مثل: شستشوی بینی با آب نمک، استفاده از بخور و دمنوش با توجه به مزاج فرد بیمار و مصرف داروهای گیاهی ضد سرفه. در این مقاله به طور دقیقتر به این موضوعات پرداختهایم.
در طب سنتی کدام دمنوش برای سرفه خلطی توصیه میشود؟
یکی از دمنوشهای موثر توصیه شده در طب سنتی دمنوش لیمو عسل است که هر دو نوع سرفه خلط دار و خشک را بهبود میدهد.
توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمیشوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.