علت قند خون در طب سنتی و درمان گیاهی آن

آشنایی با علت دیابت و درمان گیاهی آن در طب سنتی
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

دیابت نوعی اختلال مزمن در متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین است که مشخصه آن افزایش قند خون در بیمار است. در این مقاله از مجله سلامت مفیدطب در مورد انواع دیابت‌ معرفی کوتاهی خواهیم داشت. در ادامه با علت قند خون در طب سنتی آشنا خواهید شد و برای کنترل و درمان دیابت با طب سنتی، داروهای گیاهی موثر را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

دیابت چیست؟

نارسایی قلبی – عروقی، کلیوی و کاهش فعالیت عصبی از جمله عوارض طولانی‌مدت این بیماری است. بیماری دیابت به دلیل عدم جذب سلولی قندخون، ناشی از کاهش ترشح انسولین یا مقاومت سلول‌های بدن در برابر انسولین ایجاد می‌شود.

دیابت نوع ۱

دیابت‌ نوع اول یا دیابت‌ وابسته به انسولین ۱، اغلب در کودکان و جوانان رخ می‌دهد. جهت کنترل میزان قند خون به این بیماران باید تمام عمر انسولین تجویز شود.

دیابت نوع یک و دیابت نوع دو
دیابت نوع یک معمولا در کودکان و نوجوانان دیده می‌شود. که برای کنترل آن لازم است در تمام عمر انسولین استفاده کننند.

دیابت نوع ۲

دیابت نوع دوم یا دیابت‌ غیروابسته به انسولین ۲، اغلب در سنین بالا و بعد از چهل سالگی رخ می‌دهد. در این نوع دیابت‌ غالبا میزان انسولین خون بیماران افزایش یافته که حاکی از کاهش حساسیت سلول‌های بدن به انسولین می‌باشد.

دیابت بارداری

دیابت‌‌ بارداری نیز به شرایطی اطلاق می‌گردد که سطح قند خون در طی بارداری بالا رفته و علائم دیابت‌ در خانم بارداری که قبلا دیابت برایش تشخیص داده شده، دیده شود. دیابت‌ بارداری بیشتر همراه با دیابت‌ نوع ۲ دیده می‌شود.

درمان دیابت

اگر چه عوامل ایجادکننده و روش درمان دیابت‌‌ نوع اول و دوم متفاوت هستند ولی در هر دو حالت افزایش میزان قند خون در بیماران دیابتی موجب بروز اختلالات متابولیسمی شده و عامل اصلی ایجاد عوارض ثانویه و خطرناک در بیماران می‌شود. در نتیجه لزوم کنترل قند خون بیمار به طور مداوم و طولانی مدت (و در مورد دیابت‌ نوع اول تجویز انسولین) در تمام طول عمر طبق دستور پزشک ضروری به نظر می‌رسد.

تست منظم قند خون جهت کنترل دیابت
کنترل قند خون بیمار به طور مداوم در تمام طول مدت عمر یکی از موارد ضروری جهت کنترل و درمان بیماری دیابت است.

قدم اول کنترل و درمان دیابت با طب سنتی و نیز طب مدرن، اصلاح سبک زندگی است. رژیم غذایی، ورزش، کاهش وزن و دیگر توصیه‌های پزشک معالج بسته به نیاز بیمار باید تنظیم و کنترل شود.

یکی از روش‌های درمان دیابت‌ استفاده از انواع قرص گیاهی دیابت است که با کمک گرفتن از گیاهان دارویی، محصولات گیاهی مورد تایید تولید شده است. جهت مشاهده این محصولات و مطالعه اطلاعات هریک می‌توانید از لینک زیر خرید کنید:

قرص گیاهی پایین آورنده قند خون

بیمار دیابتی برای آنکه یک زندگی عادی داشته باشد، باید تا زنده است به طور مداوم و مکرر زیر نظر پزشک میزان قند خون خود را کنترل و در حد نرمال نگه دارد وگرنه در طولانی‌مدت اعضاء مهم بدن مانند قلب، چشم، کلیه و تارهای عصبی و… صدمه جدی دیده که غیرقابل برگشت است.

در بیماران مبتلا به دیابت‌، تحرک مناسب داشتن بسیار ضروری است. اگر به دیابت‌ نوع دو مبتلا هستید، ورزش روزانه و با لباس مناسب داشته باشید. پوشیدن جوراب نخی و لباس آزاد به همراه کفش مناسب ضروری است. کفش راحت و استاندارد پیاده‌روی را فراموش نکنید. هنگام پیاده‌روی کیف و وسایل جانبی نداشته باشید.

در این مقاله به مرور رویکردهای طب سنتی ایران برای کنترل قند خون و دیابت‌ می‌پردازیم.

قند خون در طب سنتی

طب سنتی ایران طبی کلی‌نگر است که قدم اول هر بیماری و ناخوشی را، تصحیح و رعایت اصول شش‌گانه سلامت می‌داند که در مقالات قبلی به دفعات به آن اشاره کرده‌ایم. این رویکرد، در درمان دیابت نیز صدق می‌کند. با توجه به آنکه اکثر مبتلایان به دیابت‌ نوع دوم افراد چاق هستند، ادعا شده است که چاقی عامل کاهش حساسیت سلول‌های بدن به انسولین است. کاهش وزن در این نوع بیماران موجب بهبود میزان قند خون در اکثر آنها می‌شود.

چه غذاهایی برای قند خون مفید است؟

برای کنترل و درمان دیابت با طب سنتی، استفاده از موارد زیر در حد اعتدال، بیماران مبتلا به دیابت مناسب و سودمند است:

  • میوه‌های تازه در حد معتدل
  • میوه‌های کمپوت شده بدون شکر
  • گوشت‌های کم‌چرب آب‌پز، کبابی مثل گوسفند، بوقلمون، شترمرغ، ماهی بخارپز یا کبابی
  • پنیر و ماست کم‌چرب
  • زیتون و روغن زیتون
  • آب لیموترش و نارنج تازه
  • چای و لیمو
  • نان‌های تهیه شده از آرد کامل به خصوص نان جو
  • برنج قهوه‌ای
  • سیب زمینی تنوری شده
  • سبزی‌جات خام و بخارپز شده یا گریل‌شده
  • کلم و کاهوی خرد شده با هویج خام رنده شده
  • سبزی‌جات برگ پهن مثل اسفناج و برگ چغندر
  • لوبیا سبز، آووکادو و زیتون
رژیم غذایی دیابت مناسب برای بیماران دیابتی
در بیماری دیابت، نوع تغذیه بسیار مهم است و در کاهش و افزایش قند خون موثر است.

 

چه غذاهایی برای دیابت مضر است؟

هرچه شیرین است مثل کشمش، مویز، خرنا، حلورده، شیرینی، کاکائو و … هر چه کربوهیدرات دارد مثل نان، برنج، ذرت، نخودفرنگی، بیسکوییت و … حاوی قند است و در بدن ما موجب افزایش قند خون می‌شود. پس ضروری است همه این موارد را کنترل کنید.

رژیم طب سنتی برای قند خون

یکی از راهکارهای شگفت‌انگیز طب سنتی برای کمک به کنترل دیابت و قند خون، تجویز رژیم‌های غذایی خاص برای افراد مبتلا به دیابت‌ است. معمولا این رژیم‌های غذایی بسته به طبع بیمار، متفاوت هستند و در چهار دسته کلی رژیم مناسب برای بیمار با طبع گرم و خشک، سرد و خشک، گرم و تر و گرم و خشک طبقه بندی می‌شوند. البته ممکن است پزشک متخصص طب سنتی، بسته به شرایط منحصر به فرد بیمار دیابتی، هرکدام از ارکان رژیم را تغییر داده و یا رژیم غذایی خاصی را تجویز کند.

کپسول دیابت‌ نیاک با بهره گیری از خواص گیاهان دارویی شنبلیله، شیرین بیان و گل سرخ نقش مهمی در کاهش قند خون و درمان دیابت‌ ایفا می‌کند. برای تهیه این قرص گیاهی دیابت می‌توانید از طریق لینک زیر اقدام کنید:

کپسول دیابت

این رژیم‌های غذایی تمام مواد قابل استفاده در وعده‌های غذایی را مشخص کرده و مقادیر مجاز آنها را نیز معین می‌کند. از طریق محدود کردن مواد غذایی مضر در دیابت‌ و گنجاندن گیاهان دارویی در این رژیم‌های غذایی، بیمار دیابتی بعد از مدتی رعایت رژیم غذایی مختص به خودش در کنار درمان‌های دیگر، شاهد توقف پیشرفت بیماری و کنترل بهتر قند خون خود می‌شود.

گیاهان دارویی دیابت

گیاهان دارویی و داروهای گیاهی بسیاری در طب سنتی ایران از دیرباز برای کاهش قندخون، استفاده می‌شده‌اند. اثر کاهنده قند خون بسیاری از این گیاهان و عصاره‌ها در طب مدرن و در مطالعات مولکولی سلولی، حیوانی و انسانی بسیاری، بررسی و ثابت شده است.

به عنوان مثال، تخم شنبلیله در طب سنتی برای پایین آوردن قند خون کاربرد فراوان دارد. می‌توانید تخم شنبلیله خام را آسیاب کنید و به اندازه ۱ قاشق چای‌خوری میل کنید. در طب سنتی یکی از فوایدی که برای تخم شنبلیله ذکر می‌شود این است که مصرف تخم شنبلیله را می‌توان به راحتی مطابق با نیاز تنظیم کرد. به این شکل که اگر شخص با خوردن پودر تخم شنبلیله دهانش تلخ نشد، قند بالا است؛ ولی وقتی که قند پایین باشد، دهان شخص تلخ می‌شود، یعنی نباید دیگر به خوردن ادامه دهد.

تاثیر تخم شنبلیله در کاهش قند خون دیابت
یکی از پرمصرف‌ترین گیاهان در طب سنتی، جهت کاهش قند خون، تخم شنبلیله است.

در بین عرقیات و گیاهانی که به صورت سنتی برای کاهش قند خون مصرف می‌شوند، عرق بوقناغ و عرق گزنه از محبوب‌ترین گزینه نزد مردم هستند، بوقناغ بعد از مدتی مصرف، مقاومت ایجاد می‌کند و بیمار باید مقدار مصرف داروی کنترل قند خون را افزایش دهد، عرق گزنه هم ممتد توصبه نمی‌شود، سه هفته میل شود و یک هفته میل نشود، تنظیم دوز آن با پزشک معالج شما است.

یکی از محصولات گیاهی موثر در درمان دیابت‌ که هم حاوی شنبلیله است و هم از عصاره گزنه در آن استفاده شده، کپسول ویابت گیاه اسانس است. این محصول تأثیر فوق‌العاده‌ای در کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت‌ نوع ۱ و دیابت‌ نوع ۲ دارد:

کپسول ویابت

از گیاهان دیگری که در طب سنتی و طب مدرن جایگاه خود را به عنوان کاهنده قند خون تثبیت کرده‌اند، می‌توان به خار مریم، پیاز و سیر، جینکگو بیلوبا و… نیز اشاره کرد. منتها حتما بایستی توجه کنید که مصرف گیاهان دارویی توسط بیماران دیابتی تحت هیچ شرایطی نباید بدون نظر پزشک انجام شود.

به طور مثال کپسول گیاهی لیورسیل (liversil) با استفاده از عصاره گیاه خار مریم که حاوی مقدار قابل توجهی سیلیمارین است، سبب کنترل و کاهش قند خون و چربی خون شده و به درمان دیابت‌ و کبد چرب کمک می‌کند.:

قرص لیورسیل

گیاهان دارویی علاوه بر کاهش قند خون ممکن است با دیگر داروهای مورد استفاده بیماران تداخل داشته باشد و در صورتی که بدون اطلاع پزشک مصرف شود در کنترل قند خون و تجویز داروهای رایج اختلال ایجاد کند. نظر به اینکه اکثر پزشکان با مصرف گیاهان دارویی توسط بیماران دیابتی مخالفت می‌کنند، بسیاری از این بیماران بدون اطلاع پزشک معالج گیاهان دارویی مصرف نموده که عملی خطرناک است.

جمع بندی

با توجه به اینکه خواص کاهش‌دهندگی قند خون با مصرف تعدادی از گیاهان دارویی به اثبات رسیده است، پیشنهاد می‌شود که با رعایت رژیم غذایی، تجویز مکمل‌های غذایی، روش زندگی سالم و ورزش منظم تحت نظر پزشک از این گیاهان استفاده کنند. در صورت مصرف داروهای گیاهی توسط بیماران دیابتی تاثیر تجویز آن در کنترل قند خون تحت نظر پزشک معالج مورد بررسی قرار گیرد.

شما می‌توانید برای تهیه انواع محصولات گیاهی، مولتی ویتامین و مکمل، محصولات آرایشی و بهداشتی و… به داروخانه مفیدطب مراجعه نمایید و از طریق اپلیکیشن داروخانه آنلاین محصول مورد نظر خود را به آسانی درب منزل دریافت کنید. همچنین می‌توانید سوالات و نظرات خود را در صفحه محصولات ثبت کنید تا متخصصین داروساز ما به آن‌ها پاسخ دهند.

منابع:

  1. فلاح حسینی، ح.، و فخرزاده، ح.، و اردشیرلاریجانی، م.، و شیخ‌ سامانی، ا. (۱۳۸۴). مروری بر گیاهان دارویی مورد استفاده در بیماری دیابت. گیاهان دارویی, ۵(ویژه نامه دیابت), ۱-۸.
  2. نادری فر، م.، و فروتن، ل.، و کوه خیل، ع. (۱۳۹۲). کاربرد روش های طب سنتی در درمان دیابت. پرستاری دیابت, ۱(۱), ۵۲-۶۱.

توجه: مقالات مرتبط با پزشکی و سلامت داروخانه مفید طب از منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شده‌اند و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارند، بنابراین توصیه درمانی و پزشکی محسوب نمی‌شوند. در صورتی که مشکل پزشکی دارید، لازم است تا برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه نمایید.

بیشتر بخوانید

به اشتراک گذاری این مقاله :

Telegram
WhatsApp
LinkedIn

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط